Десетки катафалки образуваха опашка пред крематориум в Пекин, въпреки че няма информация за нови смъртни случаи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на критиките за начина, по който се отчитат новите случаи на коронавирус, в момент, когато китайската столица се подготвя за епидемичен взрив. 

След масови протести в страната с население от над 1 милиард души срещу политиката на "нула ковид", в съответствие с която бяха налагани локдауни и рутинно бе прибягвано до масово тестване, мерките бяха смекчени, припомня Ройтерс.

Драконовската политика до голяма степен задържа разпространението на вируса под контрол в продължение на три години, макар и на висока икономическа и психологическа цена.

Внезапното отменяне на политиката на "нула ковид" хвана крехката здравна система на Китай неподготвена, отбелязва Ройтерс. Болниците изпитват недостиг на легла и кръв за пациентите, усеща се и липса на лекарства в аптеките. Властите бързат да строят специални клиники. Експерти прогнозират, че броят на смъртните случаи от ковид в Китай догодина може да надхвърли един милион.

По информация на Ройтерс пред крематориум в пекинския квартал Тунчжоу се е образувала опашка от около 40 катафалки, които чакали да влязат на препълнения паркинг. Полицейското присъствие пред обекта е било засилено.

Няма потвърждение, че повечето от тези хора са починали след заразяване с коронавируса.

Понякога за кремация в Пекин се чака с дни. Роднините на починалите плащат високи такси, за да си осигурят по-бързо обслужване, казаха служители на погребални агенции.

Източници на Ройтерс дори разказаха случай, при който служител на погребална агенция в Пекин публикувал в социалните мрежи оферта за "бързо осигуряване на катафалка, без опашка за кремация", срещу такса от 26 000 юана (3730 долара).

Китай използва тясна дефиниция на смъртните случаи от ковид и вчера не съобщи за нито един починал, отбелязва Ройтерс.

Потвърдените смъртни случаи в страната от началото на пандемията са 5241 - много по-малко отколкото в държави със значително по-малко население.

Националната здравна комисия уточни вчера, че в категорията на починали от ковид попадат само заразени с коронавирус пациенти с пневмония и белодробна недостатъчност.