В първата част на поредицата ни вчера ви разказахме как след нахлуването на Русия в Украйна вълна от (само)убийства връхлетя руския елит. Днес продължаваме с убийствата на Кремъл зад граница.

На 23 ноември 2006 г. в болница в Лондон умря критикът на Кремъл Александър Литвиненко. Причината – отравяне с радиоактивния елемент плутоний. И до днес Москва отказва да поеме всякаква отговорност за атентата. Вместо това Кремъл обвинява Запада в „антируска истерия“. В същото време заподозрените за убийството на Литвиненко са обявени за герои в Москва.

До 1998 г. самият Литвиненко е образцов офицер от наследника на КГБ – ФСБ (Федералната служба за сигурност на Русия). През 1998-а обаче той изненадващо дава пресконференция и обвинява ръководството на службите, че са му поръчали убийството на Березовски.

10 г. разследване

Борис Березовски е един от най-влиятелните олигарси по времето на вече покойния бивш руски президент Борис Елцин. След пресконференцията Литвиненко търси убежище в Лондон, а в родината си е обявен за издирване. В Лондон той става съветник на вече избягалия там Березовски, а местните служби му дават и нова самоличност. Той живее известно време под името Едуин Картър.

През 2006 г. Литвиненко получава британски паспорт. На 1 ноември същата година той се среща с двама руснаци в един лондонски хотел. Андрей Луговой е бивш сътрудник на КГБ, а Дмитрий Ковтун живее в Хамбург. Това е, което се знае за тях. Малко след тази среща Литвиненко е приет в болница. Умира на 23 ноември, отровен с полоний 210.

Разследването на убийството отнема 10 години. Германската полиция намира в жилището на Ковтун следи от радиоактивни материали. В същото време руските медии разпространяват версията, че Литвиненко се е опитвал да направи мръсна бомба и се е обръчил сам с радиация. Много руски опозиционери, в това число и бившият премиер Егор Гайдар обаче споделят открито, че става дума за поръчково убийство.

На 21 януари 2016 г. съдията Робърт Оуен постановява, че Литвиненко е убит от двамата руснаци по поръчка на трети лица. Заключението  е направено въз основа на събирани с години доказателства.

Двамата убийци отдавна са в Москва. И получават ордени.

Никъде няма сигурност

През 2019 г. тийнейджъри, разхождащи се в берлинския парк „Тиргартен“ стават случайни свидетели на убийство. Мъж застрелва друг пред очите им и бяга. Те се обаждат на полицията и благодарение на бързата им реакция убиецът е заловен. Оказва се, че случаят не е просто криминален. Убит е грузинският гражданин Торнике К. Заловеният убиец Вадим К. е руски гражданин, който впоследствие е осъден на доживотен затвор.

Макар присъдата да не е неочаквана, тя става повод за влошаване на дипломатическите отношения между Берлин и Москва. Германците са убедени, че убийството е извършено по поръчка на Кремъл. Торнике К. е ветеран от чеченските войни, чеченец, получил убежище и паспорт в Грузия, противник на руската инвазия в Чечения.

Този пореден случай показва, че Путин не се спира пред нищо, за да наказва провинили се според него, дори и те да са извън Русия.

Санкциите

Само година по-рано пак във Великобритания е „наказан“ и руският агент Сергей Скрипал (виж по-долу). Според британските служби – „с голяма вероятност от поръчкови убийци на Кремъл“. Лондон налага санкции на Русия. Натискът през 2019-а върху Германия да стори същото е огромен.

Политическо убийство в центъра на Берлин е ясно нарушаване на суверенитета на Германия. Новото правителство в Германия обаче не бърза да излезе с позиция по въпроса, а канцлерът Олаф Шолц все още мълчи и не заема позиция. Въпреки това в отговор на престъплението Берлин експулсира руски дипломати, което води до реципрочни действия от страна на Москва.

Списъкът с посегателства от руска страна на живота на чужди граждани, намиращи се на територията на Европа, е дълъг.

„Начинът на действие винаги е един и същ. Цел е някой, който  е изказвал публично несъгласие с действията на Владимир Путин и е бил или част от разузнаването, или от армията. Убиец пък е човек, който няма директни връзки с Кремъл, за да изглежда като криминално, а не политическо деяние“, обясняват експерти от германското разузнаване.

Освен това според наблюденията им броят на политическите убийства, извършвани от Русия в Европа, се  увеличава от 2009 г. насам.

Армия от шпиони

Само месеци след убийството на грузинеца в Мюнхен е арестуван друг руснак. Валид Д. е обвинен, че е подготвял убийството на живеещ в Германия чеченски опозиционер.

Всички тези убийства не са подготвяни индивидуално и от случайно наети хора.

Андрей Алексейевич Солдатов е разследащ журналист, който от 1996 г. работи върху убийството на колежката си Анна Политковская.

В рамките на дългогодишната си работа той успява да разкрие, че Путин е изградил цяла армия от шпиони в Европа. Нарича я „сенчестата армия“.

Мрежата започва да се гради още през 2002 г., като към онзи момент Солдатов научава за нея, но не знае каква ще е целта ѝ. Путин разширява външното разузнаване и де факто го прави водещо. С декрет от 1999-а руският президент обявява, че се увеличават правомощията на външното разузнаване към ФСБ. Освен с ФСБ Русия разполага със Службата за външно разузнаване (СВР) и Главното разузнавателно управление (ГРУ), които действат предимно навън. През 2002 г. мрежата вече работи активно.

Към днешна дата според оценката на германското разузнаване Германия е една от основните цели на шпионската мрежа на Русия. На територията ѝ действат около 200 шпиони и саботьори. Това са известните на службите агенти, релният им брой според тях обаче е многократно по-висок.

Една от целите, по които работят те в момента, е наблюдение на обучението на украински войници в Германия. След саботажа срещу германските железници на 8 октомври и взривовете на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2 обаче е ясно, че задачите им са най-различни и не се ограничават само с наблюдение.

Никога във влака

Друга силно наблюдавана и просмукана от руски шпиони страна е Белгия. В Брюксел също оперират десетки руски агенти.

„САЩ, Белгия, Германия – така се подреждат по важност за руската агентура чуждите държави. Западът допусна голяма грешка, приемайки, че след разпада на СССР Студената война приключва и шпионските мрежи от нейно време стават излишни“, заяви неотдавна бившият офицер от КГБ Кергей Жирнов. „Русия никога не е спирала да шпионира Запада“, допълва той.

Това се потвърждава и от белгийските тайни служби. Според Паскал Петри от белгийската държавна сигурност само в Брюксел оперриат стотици агенти на Кремъл.

Според него в столицата действат най-малко 200 руски и още 250 китайски агенти. Някои от тях работят под прикритието на дипломатически постове. Преди година НАТО изгони 8 руски дипломати, акредитирани към представителството в Бюрксел, по обвинение в шионаж. България също изгони рекорден брой дипломати.

Че тези шпиони действат на терен от над 20 години доказва и големият скандал от 2003 г. Тогава бе разкрто, че мисиите в Брюксел на Германия, Франция, Испания, Великобритания и Австрия са пълни с подслушвателни устройства и работата в тях се следи. Подслушвателните устройства бяха открити в самия бетон на сградите, а те са строени около 1995 г.

Междувременно чиновниците в Брюксел вече минават през специални курсове за защита на данните. Те не бива да четат важни документи във влака или да провеждат важни телефонни разговори на перона – влаковете се оказват любимо място за шпиониране на агентите.

Любимият новичок

Не само пероните, а и летищата са опасни за „враговете на Русия“. Именно на летище при смяна на полет най-вероятно бе отровен Алексей Навални. През 2020 г. той бе приет в болница в Берлин със съмнение за отравяне с новичок.

Новичок е любимото оръжие на Кремъл, когато реши да не праща убийци с пистолет. Отравянето на Навални съвсем не е единственият такъв случай.

На 4 март 2018 г. бившият офицер от руското военно разузнаване и британски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия Скрипал са отровени в Солсбъри, Англия, предполагаемо с препарата новичок.

На 26 март 2018 г. Сергей остава в критично състояние в болница и лекарите посочват, че той никога няма да може да се възстанови напълно.

През 90-те години на миналия век Скрипал е офицер в ГРУ, а след това става двоен агент и работи и за британците. Това води до арестуването му в Москва през декември 2004 г. Той е осъден за измяна на 13 години в наказателна колония от руски съд през 2006 г. Разменен е обаче през 2010 г. с руски шпиони и отива във Великобритания. Лондон обвинява Русия за убийството му.

Българската следа

По-късно с еоказва, че отровителите на Скрипал са замесени в опити за убийство и на българина Емилиян Гебрев.

Емилиян Гебрев бе тровен дори на два пъти. През април 2015 г. той беше приет по спешност в болница – със симптоми на отравяне след вечеря навън. Тогава Гебрев оцеля. Малко по-късно историята се повтори: симптоми на отравяне и пак щастлива развръзка.

Покушенията срещу Гебрев привлякоха обаче внимание едва след атентата срещу Сергей Скрипал. Журналисти от британския разследващ сайт „Белингкат“ установиха, че офицери от руското военно разузнаване през 2015 г. на няколко пъти са посещавали България. Сред тях и Денис Сергеев, известен още като Сергей Федотов, който по време на покушението срещу Скрипал също се е намирал в непосредствена близост до него във Великобритания.

Предполага се, че причина за покушенията срещу Гебрев е неговият оръжеен бизнес. Бившият служител на „Кинтекс“ Гебрев основава своя фирма на име „Емко“ и продава оръжие, включително на Украйна и Грузия.

След отравянето на Навални германски следователи и лекари откриват сходства между случаите на руския опозиционер и българина.

Точно както в случая с Гебрев, при Навални има много улики, но и много въпроси. Покушенията с отрова винаги затрудняват в изключително висока степен както лекарите, така и следователите, тъй като отровите често се разграждат и трудно може да се разбере веднага какви са. Новичок обаче е отрова, която е измислена в Русия. Така че връзката с Кремъл е повече от директна. Срещу извършителите на тези атентати има издадени заповеди за арест. Оказва се, че те са били в България и по време на мистериозните взривове в оръжейни складове през 2015 г., а по-късно при подобни взривове в оръжейни складове и в Чехия.

Шпионската мрежа на Русия действа във всички членки на ЕС от години и е ясно, че не се спира пред нищо. От февруари миналата година обаче, когато Русия нападна Украйна, присъствието им става все по-опасно, тъй като според всички тайни служби войната в Украйна вече се прехвърля в Европа под формата на саботажи и удари по граждански цели.

УТРЕ ЧЕТЕТЕ: АТЕНТАТИ БЕТОНИРАТ ВЛАСТТА НА ПУТИН

---

Този текст е публикуван в сп. "Клуб Z" през ноември 2022 г. Препечатваме го с незначително осъвременяване.