Абсолютно ясно е кое бебе на кое семейство е. Изяснени са биологичните родители. Въпрос на юридическа процедура е как ще бъдат върнати бебета при майките си.

Това заяви на брифинг в четвъртък директорът на АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев.

Вчера стана известен случай на разменени бебета в лечебното заведение, а Велев днес нарече случилото се "низ от нелепи случайности".

Искаме този казус да бъде разрешен възможно най-бързо и за двете семейства. Повече от седмица текат проверки в болницата. Подал съм сигнал до полицията, текат проверки.

По думите му бебетата не са разменени при раждането, а по-късно.

Всяка майка е имала гривничка, съответстваща на гривничката на нейното дете, но размяната на бебетата е станала, като едното дете е било поставено в креватчето на другото дете, обясни той. 

Според Велев нямало умисъл в размяната на децата.

"Имаме доста голяма яснота как е станала размяната и отговорните лица ще бъдат наказани", допълни той.

Има смущаващи факти – по време на целия престой в болницата нито една от майките не е обърнала внимание на номерата на гривничките, при изписването на децата гривничките на бебетата не са били сверени с гривничките на майките, въпреки че това е записано в протоколите на болницата, а и три месеца е доста дълъг период от време, в който не е логично майката да не свери гривните, още повече, че едната майка много добре съхранява документите си, посочи още д-р Велев.

За случая се разбира в началото на месеца, когато една от майките е потърсила неонатолог от „Шейново“, пред когото изразява съмненията си. На следващия ден директорът подал сигнал до разследващите органи.

"С оглед запазване на конфиденциалност, както и на лични данни, досега нямаше публична информация, но имам своите предположения как изтече информацията", добави той.   

Интересен детайл е, че една от майките (не тази усъмнила се, че бебето не е нейното) - Севда Михайлова, разказа как преди случаят да стане медийно известен, при нея идвала лекарка от болницата, която ѝ показвала снимка на другото дете и я питала дали не го познава като нейно.  Обяснението на докторката е, че е възможно да е станала грешка с гривните, които слагат на майките и бебетата след раждането. Севда е самотна майка на 26 години, с ограничени финансови възможности. Според някои коментари от болницата е възможно да са опитали да "разрешат" скандалния случай по този начин, без "да се вдига шум". Севда си задава въпроса защо за случая става ясно близо 3 месеца след раждането на двете бебета. Показала е на болницата всички документи, епикризи и гривните  след изписването и е намерила адвокат, който да я защитава. Категорична е, че ще съди болница „Шейново”. 

Въпрос на юридическа процедура е как да стане отново размяната на децата и всяко да бъде при биологичните си родители, каза днес директорът на лечебното заведение. 

"Това е низ от нелепи случайности и може би грешка на човек, но това не ни оправдава", добави той и поднесе извиненията си към семействата.

В болницата има още три проверки, които изясняват обстоятелствата как точно се е стигнало до размяната на децата.

"Винаги съм готов да си подам оставката, ако се установи, че има процедурни нарушения, но по-важното е този случай да приключи добре за двете семейства", декларира директорът. 

Директорът на "Шейново" обмисля в болницата да бъдат напълно сменени гривните, които се ползват сега, с нови, на които да има бар код.

Пред Нова тв адвокатката по медицинско право Калина Михайлова обясни, че случаят е прецедент и няма административни указания как да протекат процедурите.