Правен абсурд сътвориха общинските съветници в Пловдив, поддръжници на бизнесмена Георги Гергов, което стана пореден повод за скандал около битката за Пловдивския панаир.

Както е известно, Гергов опитва да придобие контрола над международната палата, но част от местните парламентаристи, начело с представителите на „Демократична България“, засега успяват да дадат отпор на тази т.нар. скрита приватизация. Сред тях доскоро бе и ГЕРБ, която обаче преди два дни се „отметна“ от ангажимента си да не разреши Гергов да придобие над 2/3 от капитала на дружеството, като на последното заседание на съвета подкрепи противоречиво решение, състоящо се от взаимноизключващи се точки.

Според точка първа волята на общинския съвет е да не дава съгласие за апорта на акциите на Община Варна. Според втората упълномощава представителя си да подкрепи апорта на общото събрание на акционерите, а според третата - ако по време на общото събрание апортът бъде одобрен, то на кмета на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) се възлага да го атакува в съда.

Ситуацията е динамична

Сагата с Пловдивския панаир и опита на Гергов да го придобие, се точи с години. Гергов вече държи 50,3% от капитала на "Пълдин туринвест". Община Варна има 28,9 на сто, като още през 2017 г. варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на държавата. По предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ) обаче ОбС взе решение в края на миналата година да прехвърли своите акции в „Пълдин туринвест“Т.е. „Пълдин“ би следвало да придобие контрола на панаира с дял от 79,2%.

Хронологията на събитията от последните няколко месеца, довела до правния абсурд отпреди два дни, е доста динамична. За да се валидира съгласието на Варна да апортира акциите си от Панаира в „Пълдин“, то е нужно и решение на общото събрание на акционерите на дружеството да увеличи капитала - не става само с това на Варна, уточнява общинската съветничка от групата на „Демократична България“ и основен активист срещу сделката Веселина Александрова. 

Както Клуб Z писа, на 24 ноември бе свикано спешно събрание на акционерите от Гергов, като също толкова спешно преди това Община Пловдив упълномощи представителя си Ясен Михайлов да изрази несъгласие за апорта, упражнявайки така правото си на блокираща квота. Гергов обаче не смята, че общината има това право - на 28 ноември, четири дни по-късно, внася искане за вписването на решенията на акционерите на „Пълдин“ в Търговския регистър. В ръцете на кмета Здравко Димитров е да предяви съдебен иск за отмяна на решението от общото събрание, което той прави на 29 ноември. Вписването на апорта е спряно в същия ден до произнасянето на окръжния съд.

„Малка“ подробност е, че делото е разпределено съдия Александър Стойчев, на когото и през 2007 г. се е паднало да се занимава с Панаира, посочва Александрова и цитира медийните материали, в които Стойчев, свързван със Сотир Цацаров, „бе осветен като съдията, одобрил посочените лично и поименно от Гергов експерти-оценители. Именно с помощта на одобрената в нарушение на Търговския закон от Стойчев „експертиза“, Гергов успя да стане мажоритарен собственик в панаира още през 2007 г.“. Затова и от ДБ настояват сега кметът да поиска отвод на съдията.

Затвърждаване

На 2 декември обаче Гергов свиква ново спешно заседание на акционерите със същия дневен ред – да се приемат акциите на Община Варна. „Затова и Общински съвет трябва да преповтори решението си за блокиращата квота от 24 ноември на съответната сесия“, обяснява общинската съветничка от ДБ.

Малко по-късно пловдивският бизнесмен обжалва и отказа за вписването, което Апелативният съд обаче не уважава.

Така стигаме до заседанието на общинския съвет в Пловдив от 20 декември, на което той на практика трябваше да приеме идентично блокиращо решение като това от 24 ноември. Но... изненада, Николай Радев (БСП) предлага изменението на точка втора, подкрепено от БСП, ДПС, БЗНС и ключовото - отметналата се от публичните си ангажименти за защита на Панаира от Гергов група на ГЕРБ.

Припомняме, че именно заради подкрепата си за "скритата приватизация" на Панаира от пловдивския бизнесмен, лидерката на социалистите Корнелия Нинова сне доверие от общинските съветници на партията.

Сега решението е в ръцете на съда.

Евроатлантици

Решението на ОбС Пловдив обаче предизвика мигновена реакция. Пловдивчани се стягат за протест, а днес декларация по повода изчете от парламентарната трибуна и бившият областен управител, сега депутат от ДБ - Йордан Иванов. 

„Най-добрите експерти в дисциплината на това да се биеш в гърдите какъв евроатлантик си и едновременно да се договаряш с хората на Кремъл в България са от ГЕРБ“, обяви Иванов, визирайки факта, че Гергов е почетен консул на Русия. -

„Добре е да говорите, че сте евроатлантици до момента, в който не се сговаряте с хората на Кремъл в България, до момента, в който не се изгради „Турски поток“ с парите на българските данъкоплатци, докато не гласувате хартиената бюлетина заедно с БСП“ - допълни.

„След свалянето на правителството на Кирил Петков от власт пловдивският бизнесмен, приближен на президента Радев и почетен консул на Русия в Пловдив, Гергов, започна координирана офанзива за окончателно присвояване на панаира. Така се стигна до 20 декември 2022 г. когато пловдивските общински съветници от ГЕРБ, ДПС, и марионетките на Гергов от БСП, решиха да изтръгнат сърцето на Пловдив и да подарят Пловдивския панаир на Георги Гергов.

Така слоганът на панаира - „Създаваме нови възможности”, се претвори в реално политическо действие в полза на един бизнесмен със съмнителна репутация. 

В момент в който Европейският съюз налага санкции на Русия заради военната агресия в Украйна, евроатлантиците от ГЕРБ подаряват Пловдивския панаир на Почетния консул на Русия в Пловдив“, се казва в декларация и на „Продължаваме промяната“.