Европейската комисия одобри споразумението за сътрудничество с Унгария по политиката на сближаване.

То включва ясни намерения от страна на Будапеща за подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки, за предотвратяване и разкриване на корупцията и мерки срещу измамите и конфликта на интереси. Тази пътна карта е тясно свързана с плана за икономическо възстановяване от пандемията и процеса, свързан с върховенството на закона, поясняват от ЕК.

Споразумението е за почти 22 милиарда евро до 2027 г. То ще помогне на страната да изпълни съвместни цели с ЕС в сферите на териториалното развитие и прехода към цифровизирана и природосъобразна икономика. Комисията ще отпуска суми от бюджета за вътрешни работи (убежище, миграция и приобщаване, вътрешна сигурност, управление на границите и визи).

Унгария последна получава одобрение за средствата по тази част от общия бюджет. Тя обеща да отстрани недостатъците с реформи за укрепване на съдебната независимост.

Брюксел обаче ще продължи преговорите с Будапеща по въпросите за унгарския закон за закрила на детето и препятствията пред академичната свобода и правото на убежище.

На 13 декември страните членки (Съветът) на ЕС решиха да замразят плащания от еврофондовете в размер на 6,3 милиарда евро за Унгария. Така за първи път бяха предприети мерки за защита на европейския бюджет срещу нарушения на принципите на правовата държава в сферите на обществените поръчки, прокуратурата и борбата с корупцията в Унгария.

Мерките са временни и могат да бъдат отменени от Съвета по предложение на ЕК, без загуба на финансиране, ако за две години бъдат предприети необходимите промени.