Ще се прецени дали да бъдат повдигнати обвинения по досъдебното производство за престъпление по служба на полицаи, закриляли Димитър Любенов. Такива засега не са повдигнати.

Това казаха днес от Софийската градска прокуратура за катастрофата на Околовръстното шосе на София, при която загина един френски турист, жена му и шоьорът им бяха ранени. Градският прокурор Илияна Кирилова и нейният заместник Иво Илиев съобщиха, че дали ще има обвинения срещу полицаи ще се прецени, когато се съберат съответните доказателства.

Случаят даде повод за поредна война между МВР и държавното обвинение, тъй като вътрешният министър Иван Демерджиев изрази възмущение - как така от прокуратурата не са им позволили да задържат и веднага да повдигнат обвинение на двамата униформени. Оттам му отговориха, че само те преценяват кога да привличат обвиняеми.

Известно до момента е, че полицейски автомобил е карал успоредно с Любенов, станал е свидетел на катастрофата, върнал се е 1 км назад и чак след като дежурната част се е обадила за станалата катастрофа, те са отишли на място - тъй като просто са били най-близкият патрул в момента. Тези подробности даде днес пред БТА говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

По делото за престъпление по служба свидетел е самият Димитър Любенов, който твърди, че е дал 200 лева на полицаите да го съпроводят. Той е разпитан вчера и пред съдия.

От прокуратурата добавиха, че има и други свидетели, които още вечерта са получили информация, че Любенов се е свързал с полицията, карал е автомобила си и зад него е вървяла полицейска кола. По основното дело за самата катастрофа срещу Любенов пък свидетели са полицаите, които той обвинява, че са му поискали и получили подкуп.

Няма към момента данни евентуалните действия на полицаите - да вземат пари за ескорт, да са регулярна схема или практика, добавиха от прокуратурата. По делото за престъпление по служба те са разпитани и са иззети телефоните им.

От МВР съобщиха преди дни, че двамата техни служители са отстранени от служба и е образувано дисциплинарно производство срещу тях. Както и че те са инициирали да се започне разследване срещу полицаите, а от прокуратурата не са искали да бъдат задържани за 24 часа.

Днес от СГП казаха, че вероятно има някакво объркване или министърът на вътрешните работи е подведен, като представиха документи и данни за образуването на разследване във връзка с полицаите, което е станало с постановление на прокурор, като са назначени от него и действия, които МВР да извърши.