Само БСП, "Демократична България" и "Български възход" приеха поканата на "Продължаваме Промяната" и дойдоха на срещата за определянето на националните приоритети пред страната. Тези четири партии имат общо 109 депутати. С такъв брой депутати може да бъде избрано само правителство на малцинството.

В началото на срещата номинираният за министър-председател от "Продължаваме Промяната" акад. Николай Денков благодари на колегите си, които са изпратили своите програми и предложения.

"Вървим към подготовка на програмна декларация, в която да бъдат включени основни национални приоритети и конкретни задачи за тяхното постигане", отбеляза той.

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната", припомни основните приоритети на формацията, сред които: влизането на България в Шенген и в еврозоната, увеличението на минималната работна заплата на 50 процента от средната работна заплата, индексация на пенсиите с процент, който изпреварва инфлацията, подобряване на условията за правене на бизнес в България, приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), ускоряване и облекчаване на процедурата по издаване на синята карта, както и приоритетите, свързани със съдебната система и правовия ред.

Асен Василев призова да се съкратят сроковете за приемане на антикорупционния закон, както и до края на другия месец да се приеме закона за защита на лицата, подаващи сигнали за корупция.

Денков обясни, че всички предложени приоритети ще бъда оформени като един документ.

Георги Гьоков (БСП) представи приоритетите на партията.

"Няма по-различно от традиционните политики на БСП - намаляване на нервенствата и бедността, сериозни стъпки към достоен живот за всички български граждани", каза той.

И посочи увеличаване на помощи за млади семейства, ученици, увеличаване на пенсии и др. Според Гьоков по това би трябвало да има консенсус между всички партии.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов представи приоритетите на формацията.

"На България и трябва посока. Моментът, в който може да се направи усилие е втория мандат. Дори да не успее вашето усилие стремежът да се намери обща цел е полезна за странаа. Това, че тук има празни столове, е много разочароващо.

Ние се срещнахме с проф. Габровски и ГЕРБ, когато се обсъждаха техните приоритети.

Фокусирали сме се върху мерки, които трябва да се случат в следващите 12 месеца. Основното е нашата евроатлантическа ориентация и запазването на 3% дефицит в бюджета, за да можем да влезем в еврозоната.

Това не означава, че не сме съгласни, че България трябва да прави усилия да компенсира инфлацията и да намалява бедността. Нашата икономическа философия винаги ще е фокусирана върху конкурентноспособността.

Да не изпусквме необходимостта от конституционни промени в съдебната власт".

Това каза Иванов. Той се обърна към БСП с думите, че не разбира защо трябва да се дават безплатни учебници на деца, чиито родители могат да си позволят "Майбах". И допълни, че трябва да има таргетиране.

От "Български възход" посочиха като приориети влизане в Шенген и еврозоната, овладяване на инфлацията, повишаване на събираемостта, запазване на въглищните централи при стриктно спазване на екологичните норми, конкурсно начало за всяка длъжност в обществения сектор и др.

Денков обясни, че от всичко което е чул, може да се постигне "съвместима картина". От "Продължаваме промяната" заявиха, че след Нова година ще бъде представен общия документ. Той ще бъде представен пред пленарната зала.

Петков заяви, че декларацията ще бъде вкарана в пленарна зала. Това ще стане след Нова година.