След като редица бивши ключови лица в БСП обявиха обединение с цел създаване на нов ляв проект, лидерката на социалистите Корнелия Нинова ги призова: "върнете се в БСП, подновете си членството в БСП". Става въпрос за Георги Първанов, Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков, Георги Кадиев, Симеон Славчев и дори Красимир Янков (който си е член на Столетницата).

Това Нинова направи днес на специално свикана пресконференция - посветена само на процесите в лявото пространство и Столетницата.

Инициативата за лявото обединение идва от президента (2002-2012) Първанов, който след като през 2014 г. бе изключен от БСП основа АБВ, председателствана сега от Румен Петков. Първанов бе и председател на БСП, а Румен Петков вътрешен министър от квотата й. Поканени са "Движение 21" на Дончева, "Изправи се, БГ" на Мая Манолова - и двете бивши червени депутатки, "Българска прогресивна линия" на също бившия депутат Янков, "Нормална държава" на пак бившия червен народен представител Кадиев и МИР на бившия столичен общински съветник, който напусна БСП заедно с Татяна Дончева - Симеон Славчев.

Нинова направи преглед за всеки един по отделно - до кога е бил член на Столетницата (между 2014 и 2016 г.), за да покаже, че тези "другари" са напуснали преди тя да поеме ръководството, т.е. по времето на Сергей Станишев и Михаил Миков. Следователно никой не можел да има претенции към нея. Напротив, от 2016 г. насам новото ръководство правело всичко възможно за приобщаването на отцепниците. Лидерката припомни, че БСП бе в коалиция с АБВ, че имаше такива опити и с "Движение 21" до условието на Дончева коалицията да промени името си на "БСП за България - Д21". "За Мая Манолова работихме за кмет, цялата софийска организация, и тя ни напусна, след като не спечели", допълни Нинова. "Георги Кадиев бе наш депутат в миналия парламент", изброи още.

"Т.е. ние положихме всички усилия да съберем тези субекти", обобщи лидерката.

И не без ирония посочи, че е важно да се видело какво модерно, ново ляво щяло да се търси в един такъв формат. "Засега идеи не сме чули - що е то новото ляво, как ще се развива. Не сме чули и прочели. Но четем и чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси".

Нинова виждала и противоречиви сигнали от "новото ляво" - Първанов говори за коалиция, а Дончева до "оборва и казва - не коалиция, а единен субект", т.е. една обща партия. "Костадин Паскалев: "Каним БСП в новия субект", въпреки че той е в БСП като член на Националния съвет. Татяна Дончева го оборва и казва "Ние сме алтернатива на БСП", продължи да изброява лидерката на социалистите. И още: цитира Паскалев как ръководството на БСП трябвало да започне бързо разговори за ляво обединение, а Дончева - че БСП първо трябвало да си смени ръководството и тогава да се отвори път за разговори; цитира и Кадиев, че би подкрепил управление с ГЕРБ и евродепутатът Петър Витанов (опозиция на Нинова), че ако някой си и помисли за подобно нещо "Позитано 20" ще му се стоти тесен.

"Картината става доста объркана от тези публични послания", резюмира Нинова.

И предложи, обръщайки се към напусналите и създали свои партии (но само към тях) и позовавайки се на решение на пленума от 2016 г. за прием на отцепници:

"Върнете се в БСП, подновете си членството в БСП, заповядайте обратно, за да можем заедно с капацитета на всички да търсим обединение и сила вляво". Обръщаме се към организациите на БСП по места: отворете врати, приемете тези наши другари обратно, ако искат да се върнат в БСП".

Бърз конгрес няма да има

След този призив Нинова се прехвърли на темата с искането на вътрешната опозиция за свикване на конгрес на партията още през декември, а не както подвластното на лидерката ръководство реши - такъв да има през февруари. То бе възобновено след още по-лошия резултат на левицата на вота през октомври, завършек на спиралата от изборни загуби от година насам и след дирижирания от нея последен конгрес, на който оставката й не бе "констатирана". 

Изпратени до момента до "Позитано" били шест декларации с искане за конгрес на 10-11 декември, твърди Нинова. Неофициално ръководството знаело, от медиите, за още 17, които обаче не били постъпили. "От 296 организации, общо са 23", пресметна Нинова, за да покаже разликата между тези, които искат и тези не оставката й.

По информация на Клуб Z обаче постъпилите декларации са над 70, но са все още недостатъчно, за да се организира конгрес (130).

После лидерката направи нова сметка - че няма време. Трябва да има 15 дни от постъпването на декларациите до конгреса, посочи тя.