„Няма значение, ще продължим, защото вероятно нещата ще тръгнат добре. Ако не се получи, поне ще сме опитали.“

Това казва аржентинският капитан Лионел Меси на своя адаш и старши треньор Лионел Скалони.

Денят е 16 ноември 2021 г. Мястото – град Сан Хуан в Аржентина. Наставникът е поканил мегазвездата на откровен разговор. Току-що отборите на Аржентина и Бразилия са завършили 0:0 в квалификационен мач за Световното първенство по футбол в Катар. Този мач, както и другите резултати от същия ден класират „албиселесте“ за Световното.

Скалони е поискам тази среща, тъй като е усещал, че нещо не е наред.

„И двамата знаехме, че може да се стигне и до взаимно разочарование“, призна Скалони на пресконференцията след спечеления финал срещу Франция.

И допълни, че думите на Меси му дали кураж.

Именно този разговор поставя началото на пътя на Аржентина към третата световна титла, смятат редица специалисти.

В резултат Лео Меси взе единственото отличие, което му липсваше А световно неизвестният – поне в сравнение с предшествениците си и много от своите колеги от други страни – Лионел Скалони, днес се къпе в слава.

Скалони е отличен мотиватор, сподели за Клуб Z журналистът Фабиан Торес от испанското спортно издание „Марка“. Наставникът предпочита да отвръща на нападките и критиките с дела вместо да отговаря и да задълбочава конфликта. И така на 18 декември затвори устата на всички свои противници.

Цялата му кариера – и на футболист, и на треньор, е низ от възходи и падения.

Кошмарният дебют в Европа

Едва ли Скалони иска да си спомня как е дебютирал в Европа Това е може би най-краткотрайният дебют в цялата история на футбола. Току-що привлечен в „Депортиво“ (Ла Коруня), аржентинецът защитник е сменен още в третата минута. Но не заради слаба игра, а заради червен картон за вратаря. Просто новобранецът трябва да излезе, за да даде място на резервния страж.

В останалите мачове до края на сезона обаче Скалони се превръща в един от моторите на отбора, който успява да се спаси от изпадане.

Пред 2000 г. „Депор“ печели първата и единствена своя шампионстка титла в Испания. Макар да играе едва половината мачове заради контузия, Скалони е смятан за един от хората с основен принос за титлата. Същата година тимът взема Суперкупата на Испания. Година по-късно печели Кралската купа и още една Суперкупа.

Златната епоха на „Депор“ свършва с напускането на наставника Хавиер Ирурета. Наследникът му Хоакин Капарос открито обявява, че не обича аржентинцинте. И в началото на 2006 г. Скалони е преотстъпен на английския „Уест Хям“.

Треньор на лондончани тогава е Алън Пардю, който тази година за кратко бе наставник на българския ЦСКА. Скалони лишава тима от победа във финала за ФА Къп. Секунди преди края „Уяст Хям“ води с 3:2 срещу „Ливърпул“. Грешно отиграване на аржентинеца обаче води до 3:3, а при дузпите лондончани губят.

Следва кратко завръшане в Испания, но в „Расинг“ (Сантандер). Но то не е успешно. Футболистът така и не възвръща формата си нито в италианските „Лацио“ и „Аталанта“, нито в испанския „Майорка“.

Не е лесен пътят на Лионел Скалони и в националния отбор. Той е част от отбора на Аржентина, спечелил световното първенство за младежи до 20-годишна възраст през 1997 г. Но дебютира при мъжете чак през 2003 г. Играе само 7 мача за „албиселесте“. Взет е на световното първенство през 2006 г. в Германия, но играе само в един мач. Аржентина отпада с дузпи срещу домакините. Скалони повече така и не обича бяло-небесносинята раирана фланелка.

Остава да живее на остров Майорка в Испания. В тази страна получава треньорския си лиценз.

„Не става и за регулировчик“

След едва една година работа като помощник-треньор на испанския „Севиля“ е назначен на същия пост в отбора на Аржентина. Това става през 2017 г. А година по-късно става временен старши треньор на „албиселесте“ след провала на Световното в Русия и оставката на Хорхе Сампаоли.

Точно тогава легендарният Диего Марадона изригва, че Лионел Скалони не става и за регулировчик. Медиите в Аржентина правят новия наставник на нищо, като изтъкват, че той няма достатъчно стаж, за да заеме толкова отговорен пост.

2019 г е кошмарна за тима на Аржентина. Той остава едва трети на Копа Америка, която не е печелил от 1993 г. Това е истинска трагедия за запалянковците. Отвсякъде ехти „Разпни го!“ по адрес на Скалони

Наставникът обаче е невъзмутим. И само две години по-късно – през 2021 г., печели Копа Америка. Която се провежда не къде да е, а на територията на вечния съперник Бразилия. 

Тази година започна с успех. Аржентина печели Финалисима – мача между националните отбори, шампиони на Европа и Южна Америка. На стадион „Уембли“ „албиселесте“ разгроми Италия с 3:0.

За да се стигне до най-големия успех – световната титла. Нищо, че първенството започна за Аржентина кошмарно с1:2 в групата срещу Саудитска Арабия. С работата си и с крайния резултат Лионел Скалони затвори устата на всички свои критици. Поне засега.