Руските военни ограбиха украински завод за коняк - "Таврия" - във временно окупираната Нова Каховка, Херсонска област. Това съобщи кметът на града Александър Коваленко пред Радио Свобода.

Руските военни първоначално - през лятото - са разположили полева болница в завода. Обявили го за общинска собственост и заплашили, че ще разстрелят работниците, ако изчезне и една бутилка коняк.

През септември обаче те сами са започнали да разграбват завода. Демонтирали са и са отнесли две нови линии за бутилиране на коняк, ограбили са цеха за отлежаване на алкохол и цялата готова продукция в скрадовете.

"Предприятията имаха и все още имат уникален цех за отлежаване на алкохол. Гордостта както на ръководството на предприятието, така и на самия град, защото имаше спиртни напитки, които отлежаваха десетилетия - по 30, 35 години. Уникални видове коняк са колекционерски, за съжаление този алкохолен материал, тези запаси, доколкото знам, са били откарани или в Крим, или в Краснодарския край", обяснява Коваленко.

Разбира се, това не било достатъчно за руснаците - те унищожили и лозята на компанията и голяма част от недвижимите имоти на компанията.

Освен това значителна част от недвижимите имоти и лозята на компанията са унищожени в резултат на военните действия, добави той.

Коваленко каза, че руски военни все още от време на време се намират на територията на предприятието. Това позволи на въоръжените сили на Украйна наскоро да нанесат ефективен удар срещу тях.

Според него в момента е невъзможно да се изчислят щетите за предприятието, но те са „десетки и стотици милиони гривни“.

"Няма да е лесно да се възстанови всичко това. Какво е алкохолът да стои 25-30-35 години в складове... Не може да се измери просто в пари, защото това е щета от такова технологично естество. И това е много по-трудно, защото отнема време и то значително“, отбелязва Коваленко.