Рано тази сутрин на гара София е станал инцидент с бързия влак от Бургас за София – дерайлиране на третия вагон при навлизане в гарата. Няма наранявания сред пътниците и персонала, съобщи за БНР. Новината е потвърдена от инж. Бойчо Скробански, заместник-председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

"Тъй като влакът влиза с малка скорост, той е спрял и много бързо. Щетите не са големи, не са значителни. Има повредена жп стрелка и стълб на контактната мрежа."

Движението е ограничено, не е спряно напълно, но на практика има забавяния, които се отразяват на графика, уточни инж. Бойчо Скробански.

По информация на БНР закъсненията варират от 7 до 167 минути. Рекордьор е влакът от Мездра. Сред останалите влакове, при които има големи закъснения, са тези от и за Банкя, Септември, Варна, Свиленград, Копривщица, Лакатник, Горна Оряховица.

Относно другия жп инцидент днес - с цистерните с амоняк край Пирот, Скробански потвърди, че става дума за около 20 вагона амоняк.
Цистерните са на чужди жп администрации, наети от български превозвач, каза той.

Цистерните са пробити, изтича амоняк. В града е обявено бедствено положение. Местната управа е забранила на хората да напускат домовете си. Спряна е магистралата от Сърбия за България, посочи още Бойчо Скробански.

Причините за инцидента могат да бъдат различни – или в подвижния състав, или в жп инфраструктурата, отбеляза експертът.

След като се спрат течовете на амоняк, ще се сдобием с повече информация, допълни инж. Скробански в предаването "Преди всички".

"Спасителните екипи и екипите за бързи действия трябва бързо да се намесят, за да може всички течове да бъдат спрени, съставът да бъде изтеглен, да се започнат огледите с цел установяване на причините."

Изпарението на този газ е много силно. Човек може да загуби съзнание за много кратък период на вдишване, уточни Бойчо Скробански.

БДЖ вече води разследване

По-късно новината бе потвърдена и директно от БДЖ, откъдето съобщиха, че вече водят разследване, което да установи причините за инцидента. 

Създадена е организация по превозването на всички пътници по други направления. От БДЖ призовават пътуващите, посрещащите и изпращащите за търпение.

Влак 8626 е първият, който пристига от посока Пловдив и инцидентът е станал точно преди натоварен часови пояс, уточни за БНР Анатоли Атанасов, директор на оперативната дейност в БДЖ.

Влаковете се движат със закъснение над 60 минути, предупреди той.

Ще има закъснение и за заминаващите, и за пристигащите в посока София влакове.

Възпрепятствано е движението на влаковете в посока Пловдив.

"Започнаха да вдигат вагоните и да възстановяват контактната мрежа", каза Атанасов в предаването "Преди всички".

Особено на гара София подобен случай е изключителна рядкост, изтъкна той.