Руската посланичка в България Елеонора Митрофанова да бъде извикана в Министерството на външните работи заради случая с българския гражданин и журналист Христо Грозев!

Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев!".

Това поиска ГЕРБ в позиция, публикувана в личния профил на лидера ѝ Бойко Борисов.

"България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание!

Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни партньори и ще дадем гласност към всички европейски институции!", се казва още в нея.

"Продължаваме промяната" ще поиска изслушване на служебния външен министър в парламента заради информацията, че Русия издирва журналиста Христо Грозев.

Това написа във Фейсбук депутатът от ПП Даниел Лорер.

Божидар Божанов от "Демократична България" вече съобщи, че е отправил парламентарен въпрос до МВнР дали ще бъде извикана Митрофанова за обяснение защо Русия издирва български журналист.

"Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро", коментира Божанов в социалните мрежи.

АЕЖ: Българските власти да реагират незабавно

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) настоя в своя позиция българските власти незабавно да реагират на новината, че Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat, е обявен за издирване от руското правителство.

„В компетенциите на Министерството на външните работи на България е да потърси информация и да протестира срещу действията пред руския посланик“, посочват от АЕЖ.

„Българската прокуратура да изнесе незабавно актуална информация за развитието на всички разследвания по разкритията на Bellingcat, а именно действията на агенти на ГРУ на българска територия, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев, сина му и служител на фирмата на Гебрев през 2015 година“, настояват още от организацията..

Реакция от българските власти засега няма.

Вчера стана ясно, че журналистът от разследващия сайт Bellingcat е обявен за федерално издирване от Русия, а съобщението за това е публикувано и на уебсайта на руското вътрешно министерство.

На уебсайта на министерството се посочва, че той е "издирван по член от Наказателния кодекс".

Според източник срещу Грозев е образувано наказателно дело за "разпространяване на фалшификати за руската армия" - законодателство, прието след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари.

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

Москва заклейми Bellingcat като "нежелана" организация, заявявайки, че тя представлява заплаха за сигурността на страната. Миналата година Bellingcat беше обявена за "чуждестранен агент" в Русия.

Откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари, Bellingcat до голяма степен се съсредоточи върху използването на материали с отворен източник и социални медии, за да документира предполагаеми руски военни престъпления.

Самият Христо Грозев коментира в Туитър, че не знае причината да бъде обявен сега за издирване.