Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова е извикана на разговор във Външно министрество заради решението на Москва да обяви за издирване българския разследващ журналист Христо Грозев. Дипломатът ще трябва да даде обяснение и защо на окупираните от агресора територии е прекратено преподаването на български език в училищата.

По-рано през деня множество партии призоваха Митрофанова да бъде извикана в МВнР и служебният външен министър да изясни българската позиция по въпроса пред парламента.

Събитието не подмина и главният прокурор Иван Гешев. Той обяви на профила си в "Туитър", че България спазва европейски ценности като върховенството на закона и правата на човека и заради това смята за недопустимо преследването на разследващи журналисти.

Но вниманието на обвинител номер едно предполагаемо е приковано върху писмото, което ПП изпрати до ВСС и прокуратурата. Партията призовава двете институции да коментират изводите на американския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа.

Своеобразният "Идиот на деня" е бившият руски президент Дмитрий Медведев, който публикува прогнозите си за 2023 г. В рамките на 365 дни "рашистът" предвижда война между Франция и "Четвъртия райх" (в който освен Германия ще участват Полша, Румъния, балтийските страни и "други маргинали"); Американска гражданска война и разпад на ЕС. Странно защо сред смелите му предположения не се забелязва победа на Русия във войната ѝ срещу Украйна.

И за финал Ви предлагаме коментар на Борислав Кръстев, след който ще се убедите, че зад "джендър аргументите" на Костадин Костадинов и Корнелия Нинова срещу промените в закона за домашно насилие се крие само радикално безсилие.