Българският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) започна междупартийна инициатива в Европейския парламент в подкрепа на журналиста Христо Грозев, обявен за издирване от Русия.

Кючюк, който е и съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), призовава за общоевропейска инициатива в защита на Грозев и изпраща писмен въпрос до върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Освен с разследването на отравянето на опозиционера Алексей Навални, Христо Грозев е и най-известният български журналист в Украйна, припомня в писмото си Кючюк. Той е доказал с работата си, че може да разкрива и изобличава коварствата на руските спецслужби.

Кючюк пита Борел следното:

„Новината за издирването на журналиста, носител на наградата за разследваща журналистика The European Press Prize поставя редица въпроси, които пряко и косвено засягат сигурността на европейските граждани.

Ще осъди ли върховният представител категорично обявената от Руската федерация мярка срещу разследващия журналист Христо Грозев и ще поиска ли нейното премахване веднага?

Как ЕС смята да осигури на Грозев и на други независими журналисти, издирвани от Руската федерация, необходимата защита?

Как върховният представител смята да гарантира, че подобно нарушение на човешките права и свободи спрямо други европейски граждани ще бъде предотвратено в бъдеще?”