Годината, която си отива, беше историческа. Лошото е, че тя не придвижи историята напред, а напротив - върна я назад, в XX век. За да разберем какво точно ни се случва трябва да се върнем към минало, което смятахме, че вече е само и единственото в учебниците. Но то, за съжаление, стана реалност.

През 1914 г. избухва Първата световна война. Причината за нея, най-общо, е, че новосъздадената обединена Германия иска да има колонии също както Великобритания и другите европейски страни.

Германия губи войната и през 1919 г. с мирните договори е обявена за единствен виновник за нея и е наказана сурово - отнети територии, огромни репарации, забрана за поддържане на армия и всякакви други подобни екстри. Още тогава прозорливи хора са били наясно, че това не е мир, а примирие за 20 години.

И се оказват прави - през 1939 г. избухва Втората световна война, която най-общо е реванш за първата. Истината е, че Германия получава повече от реванш още преди избухването на войната, но тя не се задоволява с това и напада Полша.

Заради това нападение Великобритания и Франция обявяват война на Германия. И тук става интересно, с оглед настоящата ситуация.

Един от резултатите на Първата световна война е, че руската империя изчезва, На нейно място се появява СССР. Две седмици след Германия СССР също напада Полша, за да вземе своята част от постигнатата преди това договорка. Великобритания и Франция обаче не обявяват война и на СССР.

След Полша Германия продължава на Изток и напада СССР. Въобще целта й е била да превърне Източна Европа в своя колония. И да върши същото, което други европейски държави са свършили преди това в Африка и Азия, а САЩ - при покоряването на западните територии на Северна Америка.

Да вършиш такива работи 100-200 години по-рано на други континенти е било също толкова противно, но по някакви причини - приемливо. Но да ги вършиш през XX в. насред Европа е било недопустимо.

Германия е победена и в тази война. Основна последица от нея обаче е фактът, че почти цяла Източна Европа е дадена на СССР от западните страни като военна плячка. Включително Полша, заради която те влизат във войната. Включително и България.

С други думи вместо на Хитлер Източна Европа става колония на Сталин. Грубоватият и недодялан грузинец постига много повече от всички изтънчени руски императори и императрици преди него.

Западът тръгва по пътя на евроинтеграцията с идеята да няма повече войни в Европа. Тази интеграция довежда до огромно икономическо превъзходство над страните от съветския блок. И по тази причина в крайна сметка Западът печели Студената война с рухването на комунистическите режими през 1989 г.

Следват опити Русия също да бъде приобщена и евентуално интегрирана към цивилизования свят. Тези опити стават все по-нефелни, откакто на власт в Русия идва Владимир Путин.

Путин предпочита друга политика - реванш за загубената Студена война. Загуба на икономическия фронт няма как да получи реванш на военния. Подобни цивилизационни размисли обаче са твърде далеч от съзнанието на тиранина от Кремъл. Путин просто си иска колонииите обратно.

Той си предпочита понятията от XX в. Първо през 2008 г. нападна Грузия. Западът тогава си затрая. Предпочиташе да се разбере някак с Путин. Така, както е предпочитал съглашателства с Хитлер до момента, в който той напада Полша.

Когато забравиш уроците на историята тя обикновено ти ги преподава отново. Путин продължи и през 2014 г. в Крим. Тогава Западът реагира по-остро, но отново съглашенчески. Чак когато през тази година Путин нападна Украйна западните общества осъзнаха колко голяма е заплахата. И предприеха адекватни мерки във вид на сурови санкции.

Русия вече веднъж е воювала с целия Запад. И това се е случило в средата на XIX в., отново за Крим. Тогава Русия е била победена.

Сега Путин също щеше да бъде отдавна изтикан до Урал от Запада. Проблемът е, че кремълското чудовище има ядрено оръжие и може да го използва.

Прогнозата какво ще се случи е лесна. Путин загуби тази война в мига, в който руски войник произведе първия изстрел срещу Украйна. Това е съдбата на агресорите, особено пък през XXI в., особено в Европа.

Независимо от предстоящите събития Русия отново влезе в изолатора на цивилизования свят. И ще стои там дълго време.

Русия беше в този изолатор през втората половина на XX в., заедно с цяла Източна Европа. Включително България. Този път за наш късмет сме от правилната страна на стената.

Дори българските русофили, най-верните подлоги на Кремъл, вече са наясно с това. В края на XX и началото на XXI в. в България беше срамно да си русофил. После русофилията бе реабилитирана, настоявайки за т.нар. друга гледна точка.

Откакто Путин нападна Украйна да си русофил е не само срам, но и позор. И това категорично доказват изборните резултати - 75% от българите гласуват за прозападни партии, които подкрепят всякаква помощ за Украйна, включително военна.

Путин върна света в XX в. Добрата новина е, че България все пак е в XXI в. Но ако Путин успее в Украйна опасността и ние да се върнем отново в XX в., в изолатора на цивилизования свят, е съвсем реална.