В последните дни дядя Вова от Кремъл ни изпрати цял конспект от въпроси. Трябва, ако не да им намерим отговор, то поне да размишляваме върху тях. Или поне да си ги зададем.

Какво би избрала НАТО - България или цялата планета?

НАТО не помага с войски на Украйна, защото има опасност да се стигне до ядрена война, която да унищожи цялата планета.

Да приемем, че Русия нападне България. Тогава дилемата за НАТО ще е същата: България или цялата планета?

Всъщност, с оглед на идеите на Путин за възстановяване на СССР, дилемата за НАТО би могла да бъде: Източна Европа или цялата планета?

Логичният и очевидният избор е да се избере запазването на планетата, независимо какво пише в чл. 5 от Вашингтонския договор.

Ще рече някой - Путин няма да нападне братска България. Ама то и за още по-братска Украйна така се говореше, пък друго стана...

За нас българите и въобще за източноевропейците, които не желаем да бъдем газени отново от съветски ботуш, има само един вариант - изобщо да не се стига до такава дилема. И оттук следва другият въпрос от конспекта на дядя Вова:

Трябва ли да се върти бизнес с диктатори?

Какво можем да направим, за да не се стига до дилемата? Изходът ни е само един. Да убедим нашите собствени правителства и правителствата на целия цивилизован свят, че с диктатори, особено с диктатори, които имат ядрени оръжия, не трябва да се върти бизнес.

Защото когато въртиш бизнес с диктатори, им даваш финансови средства, с които те поддържат диктатурата в собствената си страна. А когато тези средства станат достатъчно много, те решават да разпрострат диктатурата си в съседни страни.

А когато диктатори с ядрени оръжия нахлуят в съседни страни, вече е късно да се прави каквото и да е...

Да не въртиш бизнес диктатори е скъпо, но да въртиш - е още по-скъпо. Бизнесът с хора, които нарушават човешки права, винаги накрая е губещ.

Предполагаше се, че този урок сме го научили още по времето на Втората световна война. Но случващото се в Украйна показва, че или не сме го научили достатъчно добре, или сме го забравили.

Демокрацията трябва да е в перманентна студена война с диктатурата. Свободата винаги ще спечели студена война с тиранията. Но ако се стигне до гореща, шансовете на диктаторите чувствително се увеличават.

Може ли демократична държава да забранява медии?

Безспорно забраната на медии няма нищо общо с демокрацията. Но руските медии, които бяха забранени в Европа, не са медии, а пропаганда. Медия означава да даваш всички гледни точки, а те не го правят.

Същото важи и за т.нар. кафяви медии у нас, но това е друга тема... Или може би не съвсем друга.

Освен това, когато някой се възползва от определени демократични свободи, за да подрива самата демокрация, то може би към него трябва да има по-специална политика.

Например - в нито една демократична държава не е позволено да се разпространява свободно гледната точка на Хитлер. Не е лишено от логика Путин и всички други диктатори да минат на същия режим.

Като всички сме против войната, защо произвеждаме оръжия?

Този въпрос дядя Вова задава към целия свят. Да твърдиш, че войната не е решение и същевременно оръжейният бизнес да продължава да е сред най-печелившите, е отвратително лицемерие.

Ще ни освободи ли Русия трети път?

Досега Русия ни е освобождавала два пъти. Първо през 1878 г. и това освобождение е наш национален празник.

А после през 1944 г., като все още има плашещо много българи, които празнуват това "освобождение".

Дали ще има трето "освобождение" зависи до голяма степен от това как ще отговорим на въпросите на дядя Вова от Кремъл.