Пет забележителни групи, чиито имена вероятно още не сте чували - от швейцарски прогресив метъл до украински дет метъл с антивоенно послание... Това ни предлага изданието Loudersound.com точно преди да пуснете 2022-ра да изпуши през комина.

Kassogtha (Швейцария)

Швейцарските прогресив дет надежди са точно на кръстопътя, в който трябва сериозно да се замислиш, тъй като вторият ти албум винаги е "успяваш или изчезваш". Новият албум rEvolve следва дебюта от 2017 г., а метъл изданието го описва като: "още по-як, по-смел, по-амбициозен къс бруталност, толкова фино изработена, колкото часовниците, с които тяхната страна е известна".

Малко странен начин да изпратите годината, но признайте, че тези са сериозни свирачи!

1914 (Украйна)

"Всеки украинец сега е против милитаризма и против войната. Просто огромната част от нас трябваше да зареже всичко и да отиде да защитава земята си."

Цитатът е на ДмитроТернушчак - лидер и вокал на детаджиите "1914". Създадена през 2014 г., групата му пее за ужасите на войната много преди страната им да бъде нападната от Русия, но доскоро - черпейки вдъхновение от истории и разкази на войници от Първата световна война. За да опише истории за „обикновени хора, хвърлени в имперската месомелачка на войната.”

Въпреки че тези теми сега са по-близки до дома, Дмитро посочва, че сегашното тежко положение на Украйна също не е нищо ново.

С цялата си епичност, музиката им сигурно би се харесала на фенове на Behemoth, Fleshgod Apocalypse, Sabaton, прогнозира изданието.

Gospelheim (Португалия)

Решават да стартират през 2020 г., която... вероятно не е била най-добрата година за създаване на група. Мрачните рокери Gospelheim го научават по трудния начин. Но въпреки това, след осемгодишна пауза и свирене в екстремни метъл групи, португалският певец и композитор Рикардо се завръща към музиката, черпейки примери от Tribulation и Unto Others, вплетени в дебютния му албум Ritual & Repetition.

Рикардо специално обръща внимание, че приятелите му били шашнати - как така дет метъл, с чисти вокали. Ами ето как:

Fellowship (Великобритания)

Ако след толкова разновидности на дет вече ви е леко мрачно и ви иде да заколите някой добитък за жертвоприношение... Запознайте се с Fellowship, най-блестящата нова пауър метъл банда в Обединеното кралство. Освен това - както се отбелязва в новия албум The Saberlight Chronicles – това са безмилостно весели посланици на ултра-мелодични позитивни вибрации.

„Правим фън, оптимистичен метъл - казва фронтменът Матю Кори. -

Най-важното нещо е да създадете връзка с хората.“

Толкова позитивен, че на места прилича на нещо средно между Helloween и галопа, изтопуркан от коня на глуповат рицар... Иначе Матю пее - най-меко казано - забележително във високите тонове, дума да не става!

Melted Bodies (САЩ)

Не 5-о място Loudersound отбелязва да не пускаме годината да си тръгне, без да сме чули американските особняци с приятното за празнична трапеза име... "Разтопени тела". Ако нещо ви подсеща за дарк дълбините на Voivod, не се учудвайете - и нас така!

Хората сами казват, че са почитатели на Дейвид Линч - кое не е ясно!? Най-актуалната им продукция е EP-то, кръстено The Inevitable Fork Vol.1 (за който достатъчно стари спомени, това означава средна плоча, по-голяма от сингъл и по-малка от целия албум LP - б.р.).

Със сигурност не пускайте това... нещо на баба си.

Понеже профилираният сайт за тежка музика описва с по няколко думи резюме стила на всяка една от бандите, ето какво са написали за Melted Bodies:

"Шибанùя от яростен индъстриъл метъл, помитащи груув рифове, откровени поп закачки и дъб ритми, и всичко това - изсвирено едновременно."