"Преди една година, точно на този ден, бях изключен от БСП. Днес, на същия ден, получих последното съдебното решение, което окончателно утвърждава членството ми."

Това написа малко по-рано през деня Кирил Добрев - вътрешна опозиция на лидерката на социалистите Корнелия Нинова, който тя опита да изхвърли от партията. Както е известно Добрев бе изключен "на подпис", неприсъствено, заради което в последствие заведе дело. Наказан бе и друг партиен враг - шефът на столичнaтa структура на БСП Калоян Паргов.

Върховният касационен съд (ВКС) отмени през юли решение на Софийския градски съд и отказа вписване на промени по партидата на БСП - заличаване на Паргов и Добрев като членове на Националния съвет на партията. ВКС се мотивира, че налагането на мярката не е взето валидно от оправомощения за това орган - Националният съвет (пленумът). От БСП обаче се жалваха срещу срещу решението от октомври на СГС, с което съдът отказва исканото от Нинова заличаване на двамата като членове на пленума.

С решението си от днес обаче ВКС оставя в сила това решение. Произнасянето на касационния съд не подлежи на обжалване.

"В условията на евентуалност първият състав на ВКС е изложил мотиви за нарушения на процедурата по свикване и провеждане на неприсъствените заседания, като е констатирал и непредставяне на доказателства относно начина на гласуване на решенията. Отказът да се впишат заявените промени обаче е обусловен от решаващия извод, че решенията са взети в нарушение на правилата за провеждане на неприсъствени заседания, поради което доказването на редовността на процедурата по провеждане на заседанията и гласуване на решенията в инициираното с повторното заявление производство пред регистърния съд само по себе си не може да предпостави вписване на промените", посочва ВКС.

Припомняме, че заради "изключването" Нинова и контролирания от нея Национален съвет не допуснаха Добрев до гласуване на едно от заседанията си. Това предизвика прокурорска проверка - заради незачитането на съдебните решения по казуса. Заради това Нинова се оплака, че е репресирана от държавното обвинение.