Руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова не знаела в какво е обвинен сътрудникът на международната разследваща мрежа "Белингкат" Христо Грозев. Българските власти трябвало да попитат руските за това.

Това се разбра днес от думите на Митрофанова, която говори пред журналисти след като бе в Министерството на външните работи, където бе привикана за обяснения на какво основание Руската федерация е обявила българския гражданин за издирване.

МВР на България да поиска данни от МВР на Русия - посочи само дипломатката. Какви са конкретните обвинения не знаела и не могла да се запознае на този етап.

"На сайта на МВР никога не пишат конкретните обвинения. Процедурата е такава, че само следователят, който води делото, може да го обяви. Това е нецентрализирана информация. Затова е важно вашето МВР да пита нашето МВР – тогава ще пояснят каква е ситуацията", заяви само.

На въпрос а тя самата попитала ли е, отвърна:

"Не могат толкова бързо да отговорят от вчера до днес. Затова ви казвам, че следователят трябва да го обяви." (Всъщност, казусът е публичен от няколко дни, а съдейки по изказванията на българските власти - непубличен отпреди това, б.р.).

"Що се отнася до обявлението за Грозев, то не означава, че руската държава ще го търси по целия свят. Нека си живее, където си живее, нищо не го заплашва. Просто ние още веднъж му казахме не идвай повече тук", твърди Митрофанова.

"Значи ме търсят, за да ми кажат, че не ме искат" - реагира на това Грозев в туитър.

Митрофанова бе попитана и за българо-руските отношения.

"Ох, печален въпрос ми задавате. От втората половина на 2019 г. за съжаление деградираха до практически много... такова... лошо ниво. Единствено междуправителствени контакти има, които са много епизодични по някои конкретни въпроси. Ние винаги сме готови на сътрудничество", отвърна посланичката.

Неинформирана Митрофанова се оказа и по друг въпрос, за който днес бе привикана във Външно - относно това оказва ли се репресия върху българските училища в окупираните украински територии - чрез забрана за изучаване на езика, сваляне на ликовете на националните ни герои от стените и др. Щяла да получи информация от министерството и по списък щяла да провери училищата дали има проблем с изучаването на български език в тях.

"Ние имаме многонационална държава, в нашите училища се изучават повече от 79 езика, и българският е един от тях. И в частност в Крим – 75 деца учат български език, макар че там няма толкова голяма диаспора", заяви посланичката.

Но все пак, в условия на "военни действия" нямало и желаещи да преподават, защото бягали - допусна Митрофанова. Що се отнася до портретите, дипломатката посочи:

"Глупаци има навсякъде".

Можело и да има такива случаи, не отрече.

Малко по-късно през деня от МВР обявиха за БТА, че ще изпратят писмо до вътрешното министерство на Русия с искане за повече информация по случая с Христо Грозев.