България приключи международната 2022-ра година с дипломатически провал - две европейски държави отказаха да подкрепят кандидатурата ни за Шенген. 

Проевропейските политици ни напомнят, че сме последни в Европейския съюз по редица критерии - а в последните години се говори за разделяне на държавите-членки на "две скорости". Познайте на коя скорост ще движим ние...

Не това е реалността, когато се поставят събитията от 2022 г. в правилния контекст, смята Момчил Инджов, международен редактор и кореспондент на Клуб Z в Брюксел, специален гост за последния Z-Каст за годината.

"Успехът е, че не дерайлирахме. Ако България е влак, българският влак не дерайлира - въпреки отчаяните опити това да стане. Опитите най-вече бяха от страна на Русия, подпомогнати от известни кръгове в България", отбеляза той.

Те обаче явно не са в състояние да окажат решаващ натиск, подчерта Инджов.

"В година на руска агресия и война в Украйна, България успя да докаже европейската си принадлежност. Не винаги бяхме много убедителни, но го направихме."

Какви са успехите ни като държава-членка на ЕС? Какви са постиженията на правителството "Петков" и на хаотичните и разпокъсани Народни събрания?

Как все пак се случи шамарът с Шенген? Трябваше ли да го очакваме? Само ние ли сме виновни?

Отговорът на тези въпроси и много други детайли от сърцето на Европа - гледайте в 109-тия епизод на Z-Каст, последен за 2022 г.:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.