Русия изстреля днес ракети срещу обекти в цяла Украйна. В цялата страна бе обявена въздушна тревога, показаха към 14,30 ч. данните на специализирания сайт „Карта на тревогите в Украйна“.

Първите данни за попадения дойдоха от Киев, Хмелницка област, Запорожие и Николаев. Експлозии бяха регистрирани и в окупираните от руснаците кримски градове Симферопол и Джанкой.

Столичният кмет Виталий Кличко съобщи, че в центъра на града са се чули десет експлозии, предаде Ройтерс. Един възрастен човек е убит и поне 20 са ранени при атаката, твърди украинската депутатка Леся Василенко.

Тя публикува снимка от бомбоубежище заедно с дъщеря си и увери, че "украинците ще отпразнуват Нова година, въпреки гръмотевицата от експлозии".

По данни на властите в Киев поне един от ранените е в много тежко състояние. Сред тях има и японски журналист, който е хоспитализиран.

Взривовете станаха в жилищните райони Печорски, Голосеевски и Соломенски. Попаденията са в частни домове, ударен бе и един хотел.

"Има разрушения. Спасителите и медиците са на място", написа Кличко.

Шефът на Киевската военна админинстрация Алексей Кулеба предупреди, че има опасност от нови ракетни обстрели и атаки от дронове. 

"Въздушната тревога остава. Руската федерация масирано атакува страната", каза той.

Ракети удариха и Запорожие. Ранени са четирима - сред които има бременна жена и 14-годишно момиче. Повредени са жилищни домове. 

Пострадалите след ракетния обстрел в Хмелницка област нараснаха до седем души, съобщи шефът на местната военна администрация Сергий Гамалий. Трима от тях - мъж и две жени, са в тежко състояние. Гамалий призова всички да останат в укритията.

В резултат на масираната ракетна атака са регистрирани попадения в Николаев, съобщи шефът на местната областна военна администрация Виталий Ким. Ранени са шестима души. Трима от тях са в болница, на другите лекарите са помогнали на място.

По негова информация на мястото на удара е възникнал пожар. Там са пристигнали четири екипа на спасителните служби.

В Киевска, Одеска и Днепропетровска област е предприето извънредно изключване на електрозахранването. Това е превантнивна мярка, която ще позволи да се избегне значително увраждане на енергийната инфраструктура в случай на попадение от руските ракети. 

"Не напускайте укритията. Вярваме в противовъздушната отбрана", пишат от енергийната компания в Телеграм.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний съобщи в Телеграм, че Русия е изстреляла над 20 крилати ракети с въздушно базиране, но украинските военни са успели да прихванат по-голямата част от тях.

Ракетите са изстреляни от стратегически бомбардировачи Ту-95МС от Каспийско море и от наземни ракетни системи, уточнява Залужний.

Силите и средствата на украинската ПВО са унищожили 12 ракети: шест в Киев, пет в Житомир и една в Хмелницка област.

„Държим се! Няма да бъдем пречупени“, написа главнокомандващият.

Успяхме да избегнем сериозни повреди на енергийната система на Украйна. Това съобщи енергийният министър Герман Галушченко, след 3-часовия ракетен обстрел срещу обекти в цялата страна.

„Благодарение на отличната работа на ПВО и навременните технически мерки днес успяхме да избегнем сериозни повреди на енергосистемата на Украйна. Енергетиците работят нон-стоп за възстановяване на енергоснабдяването“, написа Галушченко.

Той отбеляза, че това са най-сложните рождественски празници и Нова година за цялата история на независима Украйна.

„Врагът се опитва да ни сломи по всякакъв начин. Но независимо от плановете на агресора, украинските енергетици правят всичко възможно и невъзможното, за да може в новогодишната нощ украинците да имат светлина. Да се пазим един друг! Слава на Украйна“, завършва министърът.

По-рано през деня началниците на няколко областни администрации съобщиха в социалните мрежи за очаквани ракетни удари.

„Окупаторите решиха все пак да опитат да ни развалят деня. Има изстрелване на ракети“, написа шефът на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким, цитиран от "Гордон".

Той предупреди, че в областта се въвежда превантивно загасване на светлините, за да се намалят щетите от евентуални попадения на ракети.

Шефът на Житомирската военна администрация Виталий Бунечко също съобщи за ракети над региона. И предупреди да не се снимат и да не се издават постовете на противовъздушната отбрана.

Началникът на Киевската административна област Алексей Кулеба подчерта опасността от ракетен обстрел и помоли жителите да останат в укритията.

За ракети съобщи и шефът на Харковската област Олег Синегубов.

"Опасност, жители на Харковска област. Ракетна атака. Отидете в укритията", написа той в Телеграм.

Ракетният обстрел над цяла Украйна дойде само часове, след като на страницата си британското военно министерство, позовавайки се на доклад на разузнаването, предупреди, че Русия вероятно ще удари Украйна на Нова година.

В доклада се твърди, че с цел да понижи духа на украинците Руската федерация ще наруши модела си за удари по инфраструктурни обекти през 7-9 дни, и макар такива удари да е имало на 29 декември, може да се очакват ракети и на самия празник.

А ето тази снимка бе направена на небето над руския град Астрахан - следите са от ракети, насочени към Украйна преди новогодишната вечер.