Германия е започнала да произвежда самоходни артилерийски установки RCH-155 за Украйна, съобщи в Туитър Никлъс Дръмънд, съветник на компанията производителка "Краус-Мафай Вегман" (Kraus-Maffei Wegmann - KMW).

"Започна производството на Boxer RCH-155 за Украйна", написа той.

На 7 декември германското правителство обяви, че подготвя извоса на 18 такива установки за Украйна на обща стойност 216 милиона евро.

 Boxer RCH-155 съчетава артилерийската част с шаси на многофункционалната модулна бронирана машина "Боксер" (Boxer), която се използва и в бронетранспортьори и бойни машини на пехотата.

Предимствата на установката включват големият ъгъл, под който може да бъде вдигнато оръдието, високата мобилност и проходимост, дългият запасен ход и способността за стрелба от трудни терени.

Германия се съгласи по-рано да продаде на Украйна 100 155-милиметрови самоходни гаубици "Панцерхаубице - 2000" (Panzerhaubitze 2000). Въпреки високите им качества по отношение на далекобойността, точността, скорострелността, специалистите изтъкват като техен недостатък голямото тегло (56 тона), което е риск при нестабилни и разкаляни терени, каквито са украинските полета напролет и наесен.

Столтенберг: Страните от НАТО трябва да увеличат производството на оръжия

Държавите членки на НАТО трябва да увеличат производството на оръжия, тъй като войната в Украйна се проточва и нуждата на Киев от материали нараства, каза генералният секретар Йенс Столтенберг в интервю, излъчено в неделя, предаде ДПА.

„Например за артилерията имаме нужда от огромно количество боеприпаси, имаме нужда от резервни части“, каза ръководителят на военния съюз от 30 държави пред BBC. „Трябва да увеличим производството и точно това правят съюзниците".

Поддръжката на оръжейните системи, които вече са доставени на Украйна, е поне толкова важна, колкото и дебатът за доставка на повече оръжия, каза Столтенберг.

НАТО също трябва да бъде готова да подкрепи Украйна в дългосрочен план:

„Това, което видяхме, е, че Русия не показва никакви признаци да се откаже от общата си цел да поеме контрола над Украйна. Украинските сили имаха инерцията в продължение на няколко месеца, но също така знаем че Русия е мобилизирала много повече сили, много от тях сега се обучават“.

Той добави:

„Всичко това показва, че те са готови да продължат войната и евентуално да се опитат да започнат нова офанзива“.

Вероятно е тази война да приключи на масата за преговори, но от решаващо значение за изхода от тези преговори е силата на Украйна на бойното поле, каза Столтенберг, подчертавайки, че от ръководството в Киев зависи при какви условия то би седнало на масата за преговори.