Кандидатът на "Продължаваме промяната" за министър-председател акад. Николай Денков взе втория проучавателен мандат за съставяне на правителство и даде заявка: ако мнозинство в Народното събрание не подкрепи решение с четири приоритета пред страната, то ПП няма да предлага състав на Министерския съвет и ще върне празна папка на Румен Радев.

Днес, в първия работен ден на новата година, президентът връчи на Денков мандата "с надежда за очакване за диалог и разбирателство".

"Вярвам, ще използвате времето в седмицата за да потърсите необходимата подкрепа така, че да се върнете с проектомандат и състав на МС", посочи Радев.

"Приемам от името на ПП този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна. Много хора казват даже, че е невъзможна. Въпреки това ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство през настоящия период. Натрупани са много проблеми, забавени са реформи и имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми. Затова променихме подхода - използвахме празничните дни, за да дефинираме четири цели, които обединяват всички и да направим списък от дейности, които ако извършим през 2023 г. ще върнем доверието на хората, че политиците работят за тях", посочи в отговор Денков.

И припомни, че досега за разговори с ПП са се отзовали "Демократична България", БСП и "Български възход".

"Много се надявам , че и другите политически сили ще се включат в този процес, защото имаме нужда от това", подчерта.

Кандидатът на "Промяната" даде заявка, че декларацията с 4-те цели, около която са се обединили преговарящите до момента формации, ще бъде внесена в парламента като проект на решение - което задължава Народното събрание да я изпълни. Ако срещне мнозинство, ПП ще предложи кабинет, ако не - "ще трява да върнем мандата неизпълнен".

"Много се надявам, че следващите дни ще бъдат изпълнени с разум и можем да върнем вярата на хората, че политиците работят за тях", посочи Денков в заключение.

По Конституция ПП ще разполага с една седмица, за да изпълни мандата. От ГЕРБ и ДПС отказаха да участват в разговорите с формацията, "Възраждане" също. Първоначалната идея на ПП бе да търси подкрепа на правителство на малцинството, съставено от нейни министри и от такива на ДБ. После обаче Денков допусна, че и социалистите може да получат номинации за проектосъстав на кабинет.

От БСП днес обявиха, че Изпълнителното бюро на партията и ръководството на парламентарната група ще обсъдят на съвместно заседание проекта за декларация, предложен от ПП и ще решат дали ще бъде подкрепен в Народното събрание. 

Такъв проект на решение все още не е внесен в деловодството на НС, показва справка в парламентарния сайт.