Поредната творба на Максим Генчев на "историческо-патриотична" тема - "Ботев", се оказа в първия работен ден на 2023 г. в центъра на много коментари - основно негативни. Седем години след като се упражни с "Дякон Левски", Генчев сега успя да постигне не по-малко бурен ефект и то отново с отрицателен заряд със своя "самобитен" прочит върху делата и личността на друга знакова фигура в националната ни памет и литература - Христо Ботев.

Според коментарите обаче самобитността тук пак е по-скоро приравнена на посредственост, лоша кинематография и повърхностно отношение към историческите факти. Между двата проекта на Генчев има обаче известна разлика - първия режисьорът направи с частно финансиране. Във втория вече има и пари на обществената телевизия, т.е. на българските данъкоплатци.

Игралният филм, излъчен снощи по БНТ и осъществен с нейната финансова подкрепа, проследява събитията от 1876 година. Премиерата му беше още на 3 март 2022 г. На премиерата на новия продукт на Генчев преди година беше и лично президентът Румен Радев. Филмът имаше прожекции из страната като се показваше в някаква линия на изкривено патриотично образование пред цели ученически класове. Дефилира и зад граница - в Италия, Германия, във Великобритания. Подкрепата на Радев не ще да е съвсем случайна - очакванията са в следващия филм на Генчев в една от главните роли да е дъщерята на президента - Дарина. 

Ето и кратко резюме на сюжета от анонса на БНТ:

"След пет робски столетия българите са изправени пред съдбоносен избор – свобода или смърт. Шепа млади революционери се събират на свободна румънска земя и съставят план за освобождението на поробена България чрез въстание, подготвено от вътрешните комитети и подпомогнато от емиграцията. Христо Ботев – поет, вестникар и учител, захвърля перото и повежда двеста юнаци на помощ на своите въстанали братя."

И още уточнения:

"В главните роли зрителите ще видят актьорите Деян Жеков, Ники Илиев, Неда Спасова, Матей Генчев. Режисьор на филма „Ботев“ е Максим Генчев, сценаристи са Максим Генчев и Десислава Ковачева, оператор е Христо Генков, художник е Димитър Воденичаров, композитор е Добромир Кисьов. Продуцент на лентата е Десислава Ковачева и „Дема филм“, а копродуцент – Българската национална телевизия.

БНТ е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, а филмът „Ботев“ е част филмопроизводството на обществената телевизия."

Въпреки вълната от унищожителни критики към филма му след излъчването по телевизията, режисьорът Генчев се показа много доволен.

"Вече е ясно кой уби Ботев - Максим Генчев."

Така синтезира същността на филма във фейсбук писателката и журналистка Веселина Седларска.

"Кариерата му едва започва"

"Кариерата на Максим Генчев едва започва.

БНТ показа филма „Ботев“, за което предполагам трябва да благодарим на Емил Кошлуков и ОС на БНТ. И веднага социалните мрежи закипяха възмутено. Все едно някои е очаквал нещо друго от Максим Генчев. Това обаче е само началото.

След като се разправи с Левски и Ботев, МГ ще е луд, ако не посегне и на Хаджи Димитър („Жив е той, жив е“), Бенковски („Хвърковатия войвода“,) „Кой уши байряка“ (с главна роля като за президентска дъщеря) и разбира се за Баташкото клане („Песен за огън и кръв“). Стамболов може и да го пропусне, заради лошата му репутация сред приятелите на Русия. Но пък току-виж направил и филм (слашър) по народната песен за Балканджи Йово и хубавата Яна.

Още преди да приключил с турското робство, може да се върне и към по-стари времена. МГ вече работи по „1349“ (с Дарина Р. Радева в една от главните роли), съобщи „Площад Славейков“.

Мисля, че можем да очакваме дълга епична поредица: Аспарух („Бащата на нацията“), Тервел („Спасителят на Европа“), Крум („Чашата на хана"), Самуил („Българският цар“), Симеон („На три морета“)… и така чак до Румен Радев („Миротворецът“). Защо пък не?", написа опитният журналист с ресор "Култура" Емил Л. Георгиев за "успокоение" на "почитателите" на режисьора.

"Когато бездарието вземе връх..."

"Днес живеем в свободна държава и всеки според интелекта, таланта и амбицията си има възможност да твори какво си пожелае.

Проблемът е, когато бездарието вземе връх и започва да се припознава и толерира на високо институционално ниво в лицето на държавната власт или обществените медии (като БНТ). Така постепенно и неусетно се превръща в норма и пример.

Критиката има своя вина, но тя през годините остана без съпротивителни сили следствие на нейното перманентно сатанизиране именно от посредствени автори и маргинализиране от медиите за сметка на ПР и лайфстайл ревюта.

Единственият изход е всекидневно да се противопоставяме на набезите на тази посредственост и да не мълчим, а ясно да изразяваме позиция – лична, творческа, критическа.

Чест прави на Hristo Hristozov, че не програмира филма „Ботев“ в Дом на киното / Dom na kinoto. Както и Кино "Влайкова" - официална страница. Така се възпитава вкус и създава имидж на кино.

П.П.: По времето на социалистическа България, важните исторически, поръчкови и пропагандни филми ги възлагаха на талантливи автори. #КОЙ знае защо", написа кинокритикът Деян Статулов.

Максим Генчев освен режисьор има и политическа кариера - последно, за кратко беше депутат в 45-ото Народно събрание от "Изправи се! Мутри вън!" от  Кърджали.