Осигурени са количествата газ до края на 2023 г.

Това заяви пред БНТ Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз".

По думите ѝ, ако следим борсовите индекси, цената на газа за февруари би трябвало да е по-ниска.

"Усилията на "Булгаргаз" са да предлага газ на приемлива и достъпна цена. За януари успяхме от първоначалното 40% увеличение с намалени борсови индекси, с оптимизиране добива от Чирен, увеличението да бъде по-поносимо и то е 22-23%. Надеждите ни са за февруари, ако се запазят нивата на гозовите борси, цената да бъде изключително добра", каза тя.

Тенденцията всяка година е била газът в Чирен да е с най-ниска себестойност през зимния период поради високите цени през лятото и есента. През септември цената на газа, на която "Булгаргаз" продаваше, е над 350 лв. Затова газът от Чирен е най-скъпият в микса. Това, което е направено за януари, е да се осигурят алтернативни доставки, включително и от турската държавна компания "Боташ", с което да се потисне този висок ценови натиск от Чирен. Топлото време също помага, защото от "Булгаргаз" почти не са добивали газ от Чирен от старта на отоплителния сезон. Златева се надява газохранилището да няма голям ефект в ценообразуването.

Тя определи вчерашното споразумение между "Булгаргаз" и "Боташ" като "пробив в енергийните отношения между България и Турция". Както е известно, със споразумението България ще има достъп до пет терминала за втечнен газ в Турция (ВПГ). В южната ни съседка има 7 различни линии и терминали за ВПГ. Капацитетът, който е залегнал в подписаното споразумени може и да бъде увеличен. Споразумението е за срок от 13 години, като очакването е да разтоварваме по 14 танкера на година. 

"Ние ще можем в рамките на календарна година да разтоварваме до 14 танкера на терминали, собственост на "Боташ". Те ще пренесат този газ през тяхната газопреносна мрежа до границата с България. Това дава сигурност и гъвкавост на доставките", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Дружеството има ангажимент да осигури договорите с доставчиците. За 2023 г. има доставки от САЩ, от гръцките партньори, от европейски компании, посочи още Златева.

Паралелно самопохвали валяха и от ефира на бТВ - в лицето на служебния министър на енергетиката Росен Христов.

"Смело мога да кажа, че сме постигнали пълна диверсификация и ще има стабилност на доставките на природен газ" - заяви и той.

"За пръв път от години, след многократни опити, успяхме да договорим с турската страна мащабно сътрудничество. Това на практика се случи след срещата на президента Румен Радев с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган", изтъкна и днес, както и вчера, Христов. По думите му преговорите са били интензивни, като последните условия са били финализирани на 24 и 25 декември в Истанбул.

Припомняме, че вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и последната му енергийна министърка, днес депутат, Теменужка Петкова, излъчваха специално "живо", за да обявят заслугите за диверсификацията за свои.