Франция е първата натовска страна, предприемаща стъпка, от която другите съюзници в алианса още се въздържат - да изпрати на Украйна западен тип танкове, макар и леки, колесни.

Френският президент Еманюел Макрон е казал на украинския лидер Володимир Зеленски, че правителството му ще изпрати леки бойни бронирани машини А Ем Икс-10 Ер Се (AMX-10 RC), за да помогне във войната срещу Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Това е първият случай, в който произведени в Западна Европа бронирани машини ще бъдат доставени в подкрепа на украинската армия", заяви служителят пред репортери. Той не даде никакви подробности за обема или сроковете на планираните доставки, но заяви, че разговорите ще продължат относно потенциалната доставка на други видове машини.

Зеленски благодари на Макрон за съобщението и заяви, че то показва необходимостта други страни да предоставят по-тежки оръжия.

"Това е нещо, което изпраща ясен сигнал към всички наши партньори - няма рационална причина, поради която Украйна все още не е снабдена със западни танкове", каза той в свое видеообръщение.

"Тази година трябва да сложим край на руската агресия", заяви Зеленски и добави, че "модерните западни бронирани машини и танковете от западен тип" са основните средства, от които Украйна се нуждае.

В свое изявление, публикувано в "Телеграм", Зеленски заяви, че двамата лидери са се договорили "за по-нататъшно сътрудничество за значително укрепване на нашата противовъздушна отбрана и други отбранителни способности". Той не даде повече подробности.

По информация от сайта на министерството на отбраната на Франция произведената във Франция А Ем Икс-10 Ер Се е въоръжена разузнавателна машина с висока мобилност, която може да превозва четирима души.

Киев отдавна настоява НАТО да му помогне с тежка бронирана техника и бойни самолети западно производство, но съюзниците от НАТО се въздържат, поради загриженост, че Русия, ако се види притисната в ъгъла, може рязко да ескалира конфликта и да се опита да го разшири. Западните правителства мислят и за собствените си отбранителни способности, ако предоставят основни конвенционални средства на Киев.

Но изглежда Франция не е само в обрата на тази позиция. Германия винаги ще съобразява военните си доставки за Украйна с реалните ѝ нужди на бойното поле, каза днес вицеканцлерът Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Хабек е заявил това, след като съседна Франция обяви планове да изпрати на Киев на леки бойни машини.

"Няма да спрем доставките на оръжие за Украйна... Винаги ще съобразяваме нашите доставки с нуждите на бойното поле", заяви германският вицеканцлер.

Той говори на норвежки бизнес форум в Осло.

Германия отдавна отклонява украинските искания за германски танкове "Леопард-2". Вместо това тя дава такива танкове на източноевропейски страни, които изпратиха на Украйна свои стари танкове съветско производство. Берлин обаче досега предостави на Киев противовъздушни системи, гаубици, противотанкови средства и други въоръжения и боеприпаси. Основното тежко въоръжение, което Франция доставяше досега на Украйна са 155-милиметровит гаубици "Сезар". 

Френските въоръжени сили получават бронираната машина А Ем Икс-10 Ер Се от 1981 г. Оттогава от нея са произведени 457 бройки според публичната информация по темата. Тези машини, известни още като “убийци на танкове”, заради 105-милиметровите си оръдия, са изпитани във войните в Западна Сахара, Залива, Афганистан и във френската операция “Сервал” в Мали. От 2021 година Франция подменя своите 248 бройки от тях с по-модерните Е Бе Ер Се Жагюар. От А Ем Екс-10 Ер Се тя е изнесла 198 бройки в Мароко, 12 - в Катар и 6 - в Камерун.

Високомобилни, тези превозни средства могат да се използват за разузнавателни мисии, както и за огнева подкрепа при бойни действия, пише днес в. “Фигаро”.