Има ли мнозинство в парламента, което да подкрепи правителство на малцинството с мандата на "Продължаваме промяната"? Този "тест" ще бъде проведен днес. 

Депутатите ще обсъдят проекта на декларация, предложен от ПП, за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане. Точката е втора от дневния ред за работата на народните представители днес и ще бъде обсъдена след предвидения блицконтрол и преди редовния парламентарен контрол от 11:00. Проектът на декларация за приоритетните национални цели е внесен от "Промяната" на 3 януари т.г., припомня БТА.

След като президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиера на ПП акад. Николай Денков, от партията предложиха всички парламентарно представени формациида се обединят около четири национални цели. Именно от подкрепата за въпросния проект на декларация в пленарна зала ще зависи дали ПП ще върне изпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Четирите национални цели, около които се предлага обединение са: развитие на конкурентна, иновативна икономика; гарантиране на националната сигурност и върховенство на правото; постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие и намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Каква обаче е равносметката до момента?

Декларацията се подкрепя от "Демократична България", с която ПП обяви, че иска да управлява в правителство на малцинството.

От ГЕРБ досега не са дали еднозначен отговор ще подкрепят или не. Но председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова разкритикува вчера декларацията - в нея липсвали редица секторни политики, нямало и дума за магистрали. Неофициално в парламента се коментира, че от партията на Бойко Борисов може да подложат на редакция "ад хок" текстовете и да ги подкрепят - на парче или в цялост. Ако това се случи, то би имало мнозинство за съставяне на кабинет и от ПП ще трябва да решат ще изпълнят ли мандата, т.е. ще предложат ли проектосъстав на кабинет, който да бъде гласуван в зала.

Първи неподкрепа заявиха от БСП, която иначе се явяваше на предварителните разговори, инициирани от мандатоносителя. Мотивът: имало много червени линии за социалистите - и по отношение на фискалната политика, и по отношение на подкрепата за Украйна.

От "Български възход", които също участваха в разговорите, първоначално заявиха подкрепа, но с някои резерви. Ден по-късно "резервите" се превърнаха в отказ. Декларацията била твърде амбициозна.

ДПС, подобно на ГЕРБ, напусна разговорите още в първия ден от провеждането им. Позицията на партията за декларацията не е публично обявявана, но се очаква Движението да не я подкрепи.

"Възраждане" не подкрепя никого за правителство, освен самата себе си.