"Ще искаме изслушване на главния прокурор Иван Гешев защо прокуратурата не е действала проактивно и защо не е предоставила цялата информация за взривове във военни складове в България."

Това заяви пред Нова тв депутатът от Демократична България" Ивайло Мирчев по повод изслушването на журналиста от разследващия сайт "Белингкат" Христо Грозев в парламентарната комисия за контрол над спецслужбите.

Грозев бе обявен за издирване от Руската федерация. В съобщение на руското министерство на вътрешните работи се казва, че той е издирван за нарушаване на "член от Наказателния кодекс на Руската федерация". И нищо повече.

"По-интересното е това, което каза Христо Грозев за бездействието на част на българските институции по ключови казуси, касаещи националната сигурност на България. От това, което аз разбирам от неговите думи, има предвид прокуратурата, защото има извършени следствени действия за емблематичните взривове във военни складове в България, които съществуват като фактология и следствени заключения, но те не са дадени на партньорите ни, в които има сходни разследвания", каза още Ивайло Мирчев.

Грозев бе изслушан от парламентарната комисия вчера чрез видеоконферентна връзка. Той заяви, че ще се чувства заплашен, ако се върне в България.

"В страната, в която се намирам в момента със семейството ми, имам денонощна защита от местната полиция", добави Грозев.

По думите на Грозев, работата му по журналистически разследвания е показала, че има значителна инфилтрация на нови агенти на руските спецслужби в България, което означава, че ако тръгне да се разхожда в страната ни, опасността за него е реална и много сериозна.

Пред народните представители той каза още, че към този момент няма официална информация по каква причина е обявен за национално издирване от Русия. Според него е възможно това да се случва по линия на закона в Русия срещу дезинформацията по време на война.

По думите на Грозев, ако това е така, означава че именно дейността му като журналист е станала причина за това обвинение. И конкретно, посочи той, едно от последните му разследвания за 33 души от секретен отдел в руското Министерство на отбраната, който отговаря за програмирането на маршрутите за крилати ракети, голяма част от които са причинили, според Христо Грозев, смъртта на много граждани и унищожаване на инфраструктура, свързана с енергийната система на Украйна.

В такъв случай въпросът за защитата му надминава персоналния интерес, тъй като става въпрос за прилагане за първи път от Русия на закон, предназначен за руски медии към гражданин и медия извън нейната територия, посочи Грозев.

"Това е атака срещу свободната журналистика извън Русия", коментира той.

И добави, че ако е вярна хипотезата, всеки журналист би бил пред риск да бъде включен в списък за национално издирване.

Христо Грозев каза още, че по казуса с издирването му от Русия е общувал единствено с ДАНС, от където са проявили интерес за безопасността му. И добави, че няма информация, различна от публичната, за предприети действия по случая от българското правителство.

На въпрос от Даниел Митов какви действия, според него, трябва да предприеме България, Христо Грозев каза, че според него ще бъде благоприятно за репутацията на България да разшири казуса към правата на всички европейски журналисти, включително такива от руски независими медии, намиращи се в Европа. По думите му на повече от 150 руски журналисти се е наложило да напуснат Русия заради закона за цензурата, във връзка с информация за войната с Украйна, като добави, че някои не са успели и са в затвора, а други се разследват. Грозев посочи, че той е единственият гражданин на трета страна, извън участващите във военния конфликт, който е в  този списък.

А междувременно в парламента - отсъствия

В България все още няма отговор от Русия защо Христо Грозев е обявен за издирване. Това се разбра днес и в парламента - по време на блиц контрола, от отговор на министърът на вътрешните работи Иван Демереджиев. "За да получим информация какви са причините да бъде включен в списък за издирване, изпратих писмо до Руската федерация, с което поисках да бъдат посочени причините", каза още вътрешният министър. Както е известно, посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова бе привикана в Министерство на външните работи за отговори, каквито тя не даде. Не знаела защо е издирван Грозев - българското МВР да питало руското, заяви само.

Оказа се, българският министър на вътрешните работи няма никаква информация относно предприетите мерки за защита на Грозев. Припомняме, че дни наред властите мълчаха по случая, като накрая дойде кратка позиция от президентството - след журналистически запитвания, която гласеше, че службите отдавна били в контакт с журналиста. Днес Демерджиев заяви само, че тези въпроси трябва да бъде попитан Румен Радев, който получава информация от ДАНС.

По право такава информация получава и министър-председателят. Гълъб Донев обаче за пореден път не се яви днес на блиц контрола, което предизвика реакция от страна на БСП и "Продължаваме промяната". От ПП поискаха да се определи специално заседание, на което служебният премиер да се яви да отговаря на въпросите на народните представители.