Парламентарната група на "Продължаваме промяната" внесе искане за извънредно заседание на Народното събрание за изслушване на служебния министър на енергетиката Росен Христов. Темата - съмнения, че през новия договор за резервиране на капацитети с Турция се прави скрит опит да се върне в България "Газпром". 

В искането си, от ПП казват, че това е договор, който касае националната сигурност, който е сключен "непрозрачно и за срок от 13 години". Изслушването цели да изясни параметрите, обхватът, условията и целите на подписаното на 3 януари "Споразумение за достъп до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Република Турция, сключено между "Булгаргаз“ ЕАД и турския газопреносен оператор "Боташ А.С"."

По-рано днес Христов засегна темата в парламента като подчерта, че нямало как с този договор страната ни да договори скрито връщане на "Газпром". 

"Не доставяме нито руски, нито никакъв друг газ чрез този договор. Този договор е изцяло за резервиране на капацитет на терминали и газопреносна мрежа. По структура и концепция той е аналогичен с резервирането на терминали. Новостроящият се терминал в Алексадропулис е капацитет, както и резервирането на слотове на терминалната в Ревитуза. Т.е., тук говорим за резервиране на инфраструктура, която да позволи да доставяме природен втечнен газ LNG от източници, който купуваме чрез откритите процедури, които "Булгаргаз" осъществява", каза той. 

Според него, проблемът на ПП бил, че с този договор се отстранявали посредниците от времето на правителството "Петков". От думите му не се разбира как така са отстранени посредниците, при положение, че турската "Боташ" ще се явява точно такъв. 

Що се отнася до фактите около договора те не са напълно ясни, защото са търговска тайна. Това, което знаем обаче е, че на практика "Боташ" ще се явява доставчик за "Булгаргаз". Газът на територията на Турция, дори транзитиран се води собственост на турската компания. Освен това Турция обикновено не позволява износ, за да гарантира правото на "Боташ" да се разпорежда с различните ценови равнища, насочвайки евтините потоци към близки до властта предприятия и съответно - скъпите към неудобните. 

По тази логика се смята, че Турция ще решава какъв газ да подава към България. 

Припомняме, че новината дойде само два дни след като дългосрочният договор на България с "Газпром експорт" изтече. Той на практика не действаше от 27 април, когато "Газпром" еднолично и в нарушение на договора реши да спре доставките до страната ни, които така и не бяха подновени, въпреки усилията в тази посока на Росен Христов и целия служебен кабинет. Христов днес за пореден път опита да аргументира позицията, че страната ни може да бъде осъдена от "Газпром", като се позова на съобщенията на "Газпром" за арбитража с финландската "Гасум". Христов не сметна за необходимо да отбележи, че "Гасум" също излезе със съобщение казващо точно обратното на това, което твърди "Газпром".