Фанатизирани привърженици на крайнодесния бивш държавен глава Жаир Болсонаро нахлуха в сградите на бразилския Национален конгрес, Върховния федерален съд и президентския дворец "Планалто", съобщиха световните агенции.

Подобно на щурма на американския Капитолий на 6 януари 2021 г. няколко хиляди привърженици на Болсонаро нахлуха в трите сгради само седмица след встъпването в длъжност на новия бразилски президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва.

В социалните мрежи дори се появиха снимки на бразилския "шаман".

Демонстрантите успяха да пробият кордоните за сигурност, влязоха в сградите, чупейки прозорците им и започнаха да извършват вандалски актове вътре.

Полицията вече си е върнала контрола над институциите. Но голям брой демонстранти, отказващи да признаят избирането на Луиз Инасио Лула да Силва, остават в района на сградите на властта в бразилската столица.

Лула да Силва, който е на власт от едва седмица, се сблъска с първата си голяма криза. Той осъди действията на поддръжниците на своя предшественик, наричайки ги "вандали" и "фанатични фашисти".

Държавният глава разпореди силите на реда да минат под федерално командване, за да бъде възстановен редът в столицата.

Самият Болсонаро заяви в "Туитър", че "опустошаването и нахлуването в обществени сгради" е в нарушение на правилата на воденето на мирни протести, предаде Франс прес.

В друг туит Болсонаро, който се намира в САЩ, отхвърли "обвиненията без доказателство" на своя приемник Лула, който заяви, че реториката на неговия предшественик е насърчила "фашистките вандали", нахлули в сградите на властта в столицата Бразилия.

Партията на бившия президент също осъди действията на привържениците му, предаде ДПА.

"Днес е тъжен ден за бразилската нация", каза лидерът на Либералната партия Валдемар Коща Нето. "Днешните събития в Бразилия са срам за всички нас, те не представляват нашата партия, те не представляват Болсонаро", добави той.