50 вида животни на европейския континент са възстановили популациите си през последните няколко десетилетия. Това сочи доклада Wildlife Comeback Report, поръчан от холандската неправителствена организация Rewilding Europe.

Той се разработва вече близо десетилетие от 70 експерти от различни европейски държави. Фокусът му е върху бозайници, птици и влечуги, и се базира на комуникация и следене на научни статии и доклади на консервационни специалисти.

Именно благодарения на тях и тяхната работа в в последните 40-50 години популациите на животни, които са били застрашени, сега броят им е много по-добър.

Сравнителният анализ пък позволява на учените да разработят по-добри методи - като отговорят на въпроса защо с някои видове има по-голям успех, отколкото с други.

Спрямо миналата година са добавени нови шест бозайника, шест птици и едно влечуго.

Сред успехите на доклада са видове като европейският бизон, евразийският рис, благородният елен, белите и черни щъркели, брадатият лешояд, соколът скитник и много други.

Шампион по увеличение на популацията от 60-те насам е белобузата гъска - 5000%, на дъното са черните щъркели, които все пак са с 34% повече от 2002 г. насам. Шампион по ареал е европейският бобър - увеличение от 835% от 1955 г.