Близо 90 на сто от хората в третата по население провинция на Китай вече са заразени с COVID-19. Това съобщи високопоставен представител на властта там, докато страната се бори с безпрецедентно нарастване на случаите.

Кан Куанчън, директор на здравната комисия за централната провинция Хенан, заяви на пресконференция, че "към 6 януари 2023 г. процентът на заразените с COVID в провинцията е 89 на сто", пише "Гардиън".

При население от 99,4 млн. души, данните сочат, че около 88,5 млн. души в Хенан вече може да са заразени.

Според него от 19 декември е започнала все пак тенденция на спад.

Отварянето на границите на Китай в неделя е една от последните стъпки пред пълното отхвърляне на политиката на нулев COVID. Този процес започна миналия месец след силни протести заради продължаващите близо три години тежки ограничения. След внезапното отваряне последва бурен скок в броя на заразените, натоварване на болниците и пълни крематориуми.

Колко са точно са заразените, болните и починалите е трудно да се прецени, тъй като официалната статистика, която здравните власти представят пред света, е силно изкривена. Очаква се обаче случаите да растат, тъй като тепърва предстоят празненствата по случай китайската нова година, което означава движение на големи маси хора и събирането им на едно място.

Официално към 8 януари Пекин обявява 5272 смъртни случая, свързани с COViD. Според експерти обаче е възможно над 1 млн. души да са починали от болестта през последната година.

XBB.1.5 настъпва в Европа през следващите седмици

Новият вариант на коронавируса XBB.1.5 може да се разпространи широко в Европа и Германия през следващите седмици, предаде ДПА, позовавайки се на епидемиолог от института "Лайбниц". 

По оценки на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията  XBB.1.5 е причинил почти половината от всички нови инфекции в САЩ.

"С известна прогнозна сигурност може да се каже, че вариантът ще стане доминиращ и в нашата страна", смята епидемиологът Хайо Зееб от института  "Лайбниц" в Бремен.

"XBB.1.5 среща отслабващ имунитет при хора, чието ваксиниране или заразяване е станало преди известно време", каза Зееб.

"Първо в САЩ, а след това и тук, в Германия." 

Въпреки това той отбеляза, че броят на известните случаи на XBB.1.5 в Германия все още е малък. 

"Все още не е необходимо да се мисли за нови мерки", добави той.

Честотата на варианта, открит през октомври, бързо се  увеличи в североизточната част на САЩ и от средата на декември доминира сред заразените, каза Ричард Нехер, ръководител на изследователската група "Еволюция на вирусите и бактериите" в Базелския университет. 

Извън североизточната част на САЩ вариантът е по-рядко срещан, но става все по-разпространен, добави той. Има малко информация за тежестта на заболяването, което вариантът причинява. Случаите и хоспитализациите са се увеличили в САЩ не само в регионите, където XBB.1.5 е доминиращ. Това може да е сигнал, че тежестта на този вариант и на други все още циркулиращи, не се различават съществено, отбелязва БТА.