Шведското председателство няма да инициира гласуване в Съвета на ЕС за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, докато не бъде постигнато споразумение с държавите, противопоставили се на присъединяването им.

Така отговори на въпрос на Клуб Z постоянният представител на страната в ЕС Ларс Даниелсон. Той представи днес приоритетите на шведското председателство, което започна на 1 януари.

Стокхолм никога не е била против приемането на София и Букурещ в Шенген, уточни Даниелсон. Просто такава е позицията на някои партии. Социалдемократите промениха позицията си в края на 2022 г. и вече са зад двете страни кандидатки.

Шведското председателство ще проведе интензивни консултации как да се действа по-нататък. 

„Това, разбира се, включва двете засегнати страни, както и държавите, които показват, че имат проблем с този процес. Отбелязваме също, че част от причините да няма положително решение през декември 2022 г, не са свързани пряко с европейски въпроси или с такива, които са в прерогативите на председателството", каза дипломатът.

И продължи:

„Ние вече започнахме двустранните консултации със засегнатите страни. Кога тези дискусии ще дадат възможност отново да поставим въпроса на дневен ред на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи” – това не мога да кажа сега. Според нас колкото по-бързо, толкова по-добре. Но ние не виждаме смисъл да го поставяме на дневен ред, докато не стане ясно, че има разумен шанс да постигнем одобрение в Съвета. Така че ще се опитаме да направим това по време на шведското председателство, но не мога да гарантирам, че ще се случи. Това не зависи най-вече от нас, а от засегнатите страни.”

През декември 2022 г. приемането на България и Румъния в Шенген бе блокирано. Виена бе против двете държави, а Хага – само против нас. За постигане на съгласие по въпроса е необходимо единодушие на страните членки.