Обединеното кралство обмисля да достави на Украйна британски танкове, за да се бори с руските нахлуващи сили, предаде "Скай Нюз", цитирайки западни източници.

Дискусиите се водят "от няколко седмици" относно доставката на бойни танкове Challenger 2.

Подобен ход би отбелязал значителна стъпка в подкрепата на Запада за Украйна и би могъл да подтикне други съюзници в НАТО, по-специално Германия, да последват примера.

"Това би насърчило другите да предоставят танкове", казал пред "Скай Нюз" украински източник.

Все още не е взето окончателно решение от правителството на Риши Сунак. Един източник предполага, че Великобритания може да предложи около 10 танка Challenger 2.

Украинският източник добавил, че това само по себе си няма да промени играта, но все пак ще носи огромно символично значение. Западните страни дълго време отказваха да предоставят на Украйна танкове от страх да не подтикнат Русия към ескалация.

"Ще бъде добър прецедент да демонстрираме на другите - преди всичко на Германия, с техните "Леопарди"... и "Ейбрамс" на Съединените щати", каза украинският източник.

Украйна отдавна отправя искания за масово произвежданите германски танкове Leopard II, използвани от няколко европейски съюзници, включително Германия, Полша, Финландия, Холандия и Испания.

Варшава и Хелзинки вече изразиха желание да доставят своите танкове Leopard на Киев, но това изисква одобрение от Берлин, тъй като Германия държи лиценза за износ. Германският канцлер Олаф Шолц засега поддържа по-предпазлив подход към снабдяването на Украйна с оръжия от други страни като Обединеното кралство и Съединените щати.

Засега Франция е единствената страна, която оповести, че ще достави западни танкове на Украйна.