В Административния съд в Русе започна дело, в което бившата министърка на икономиката Даниела Везиева оспорва отнемането на докторската ѝ степен след доклад от Министерството на образованието за плагиатство. Това съобщава БНР от Русе.

И Клуб Z разказа за научния скандал около бившата служебна министърка през миналата година.

След като миналата година Комисията по академична етика към министъра на образованието излезе с доклад, че дисертационният труд на бившата министърка на икономиката е плагиатстван, беше отнета научната ѝ степен, а дипломата ѝ обявена за невалидна. Именно този акт се оспорва от Везиева в рамките на започналото днес дело в Административния съд в крайдунавския град.

Адвокатът на бившата министърка не пожела да коментира, но това направи ответната страна - Националният военен университет във Велико Търново в лицето на проф. Стойко Стойков, който е и подател на сигнала за плагиатството на Везиева:

„По делото, по което започнахме, за пореден път имаме доказателство, че по административен път може да бъде оспорено доказаното чрез Закона за развитие на академичния състав 100% плагиатство. Т. е. със 100 процента откраднат труд, чужд труд, да си получил диплома, която след това да се опитваш по административен път да защитиш“.

Делото ще продължи на 14 февруари с представяне на допълнителни доказателства, пояснява БНР.