Глобата от 3 лева, която се предвижда за пътници в столичния градски транспорт, които не са си валидирали картата - дори да са редовни - се очаква да бъде отменена след месец от Столичния общински съвет като за това заявка даде шефът на СОС Георги Георгиев.

Това стана, след като стотици граждани възроптаха срещу новата мярка, част от промените, влезли в сила от 1 януари.

Вчера дори главният омбудсман отбеляза, че е абсурдно да бъдат глобявани редовни пътници. Това за момента не се случва, тъй като кметицата Йорданка Фандъкова даде гратисен срок до март месец за софиянци.

Кампанията на Центъра за градска мобилност за валидиране обаче ще продължи. Това обяви преди бТВ тази сутрин изпълнителният директор Димитър Дилчев.

"Това е важно, както за застраховката на пътника, така и за информацията, която събираме за навиците на пътуване на столичани", твърди той.

Вчера председателят на СОС Георги Георгиев обяви, че е възложено на ЦГМ да проведе информационна кампания за промените в градския транспорт още от лятото - нещо, което те са пропуснали и за което им вдига "жълт картон". При още гафове ги очаква и червен, отбеляза Георгиев.

Столичани са недоволни и от отмяната на месечните карти за една линия, премахването на талоните за 12 пътувания, и други нововъведения - но те няма да бъдат отменяни.