МВР все още няма отговор от Русия защо журналистът Христо Грозев е обявен за федерално издирване. Това заяви за пореден път тази сутрин пред БНТ министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"В зависимост от отговора от руска страна ще преценим какви действия да предприемем. По случая държавата си свърши работата, доколкото може. Следим го много внимателно, там където е необходимо, се намесват и службите", посочи той.

Задържането на британеца Дейвид Бодил, който се издирва от Интерпол, е реализация на ДАНС, с участието на МВР. Иван Демерджиев определи ареста като рутинна операция, каквито се случват често през последните месеци.

Не е имало особена съпротива при ареста на Бодил, посочи още вътрешният министър. Той увери, че всички процедури по казуса ще бъдат спазени стриктно и прогнозира, че вероятно Бодил ще бъде екстрадиран в родината му.

Демерджиев обяви още, че се е стигнало до края на разплитането на казуса с полицейския чадър над Георги Семерджиев, причинил тежката катастрофа на бул. "Черни връх" в София, при която загинаха две жени.

Освен бившата (вече) полицайка Симона Радева, дисциплинарно уволнен е и нейният приятел от 4-то РУ, който е сред първите, оказали се на мястото на катастрофата (след разкриването на тази зависимости, в публичното пространство излязоха потерсаващи видеа на Симона и "официалното" и гадже полицай, който парадира със скъпи уискита, пури , автомобили и пр., б.р.)

По думите на министъра е доказано, че той е допуснал нарушение във връзка с катастрофата и последващата му работа по разследване на инцидента. Извън уволнените дисциплинарно, още 38 служители на реда са наказани по някакъв начин по случая, каза и министърът - нещо, което преди дни заяви и главният секретар на МВР Петър Тодоров.

(По-късно днес МВР съобщи официално, че наказаните с дисциплинарно уволнение общо заради двата случая - със Семерджиев и с Димитър Любенов, който под полицейски ескорт, дрогиран, уби французин на Околовръстното, са общо четирима. Това командир на отделение и старши полицай от "Охранителна полиция" към Шесто РУ и командир на отделение и полицай пак от "Охранителна" от Четвърто РУ.

На други 38 служители на СДВР са наложени по-леки наказания. Те са от различни сектори на отдел „Пътна полиция“, както и от Трето, Четвърто, Пето, Шесто и Седмо РУ на СДВР - бел. ред на Клуб Z). 

"Когато са наказани толкова много хора, към тази система не може да има претенции че не се чисти", каза днес Демерджиев.

По думите му, паричните награди стимулират служителите на реда, които съвестно изпълняват задълженията си. Такива например са получили всички, които са заловили незаконни мигранти.

Според министъра трябва да се въведат солидни привилегии за пенсионираните полицаи, които са изпълнили службата си без нарушения. Целта е те да се превърнат в стимул за добра работа на служителите на реда пре зцялата им кариера.

Вътрешният министър коментира още, че протестите на близките на загинали при катастрофи са основателни, защото е накърнено сериозно чувството за справедливост.

"Оказва се, че част от подсъдимите са хора с висок социален статус по места и очевидно в тези случаи съдебната система подхожда снизходително. Затова ще поискаме промени в Закона за движение по пътищата, защото се оказва, че част от тези шофьори имат много нарушения през годините, включително и след като им е отнета правоспособността.

Част от проблемите, с които се сблъскваме е, че не можем да използваме пълноценно всички технически средства, с които разполагаме", коментира той.

(Клуб Z напомня, че МВР чрез Министерския съвет прати спешни предложения за законови промени - например свързани с трафикантите на мигранти, които сега над 90% се споразумяват с прокуратурата, получават пробация или условно наказание, б.р.)

МВР ще настоява промените в Закона за движение по пътищата и още 3-4 законопроекта, насочени срещу престъпността да бъдат разгледани приоритетно от Народното събрание, стана ясно още от думите на министъра.