"Във всяка система има гнили ябълки. Но за разлика от други системи МВР ги търси и показва."

Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров в интервю пред Нова тв тази сутрин. Той коментира така едни от най-нашумелите и скандални случаи от последните месеци.

По случая с 23-годишен полицай, задържан край Пловдив, докато шофира бус, пълен с нелегални  мигранти, Тодоров каза, че той не е спрян случайно. "Работили сме оперативно по тази група. Имали сме предварителна информация за тази група", разкри Тодоров.

Служителят работи в системата от 3 години, а оправданието за действията му било, че има кредит.

"Много хора имат кредити. Това не е оправдание за престъпление”, коментира Тодоров.

И призна още нещо интересно, от което излиза, че в системата се допускат хора "от кол и въже":

"За съжаление критериите за прием в МВР отдавна не са това, което би трябвало да бъдат - и поясни какви са причините:

Вече броят на кандидатите не е толкова голям, колкото беше. Съответно критериите са занижени и това позволява в системата да влязат служители, които не отговарят на изискванията.”

Главсекът потвърди, че по случая има още двама задържани.

Тодоров каза повече и за случая с полицая, който е обвинен, че е предизвикал 2 катастрофи в рамките на минути на Нова година, след което избяга и се предаде след няколко дни.

 „Той обясни, че има проблеми от семейно-битов характер, което го е изкарало от равновесие. И спрямо него се води дисциплинарно производство и е отстранен от длъжност”, каза Тодоров.

"Категорично служители, които извършват престъпления, нямат място в редовете на МВР. Ние имаме твърда воля за това. От лятото насам са уволнени близо 30 служители за дисциплинарни нарушения или престъпления”, каза още Тодоров.  

Според него обаче процесът по отстраняването на един служител е твърде тромав и изисква доста време (факт е, че почти в 100% от случаите после изхвърлените от системата "гнили ябълки" осъждат министерството и ги възстановяват на работа - б. р.)

"По отношение на леките наказания изискванията трябва да са много по-облекчени и кратки. Когато се касае за тежко дисциплинарно нарушение, което предвижда уволнение – там нещата трябва да са прецизирани”, каза Тодоров.

За покровителстването на дрогирания убиец на пътя Георги Семерджиев

Петър Тодоров потвърди, че вече били готови проверките по повод изнесената цифра от 44 полицаи, покровителствали в различна степен Георги Семерджиев. Последният накрая уби две момичета на 5 юли срещу мол "Парк център" в София.

40 са заповедите за административно наказание, каза главсекът. Служителите са от СДВР - пътна, охранителна полиция... Документите им се оформят, а санкциите са от порицание до дисциплинарно уволнение. За неколцина пък са предадени материали на прокуратурата, а общо трима са имали "по-близки обвързаности" със Семерджиев.

За полицаите, ескортирали дрогирания убиец Димитър Любенов

На въпрос за другия подобен случай - с Димитър Любенов, който с порше уби френски турист и рани жена му, след като е бил ескортиран срещу 200 лв. от патрул, главсекът напомни, че и този случай разкри МВР. И дори предложи те да бъдат задържани, а прокуратурата отвърна, че те преценяват на кого каква мярка за неотклонение да поискат.

В момента срещу тях тече наказателно дело, освен вътрешната проверка на МВР.

За тестването на полицаите за употреба на наркотици

"Бяха установени много малко случаи. Впоследствие с кръвните тестове те бяха отрицателни", каза Тодоров.

Клуб Z припомня, че това е по повод въвъдените масово полеви тестове за самите служители за употреба на забранени вещества. Интересно е, че самите полицейски синдикати скочиха тогава - че тестовете, които иначе се прилагат от КАТ повсеместно на пътя, не били достоверни.

Главният секретар на МВР коментира и случая с полицая, който загина пометен от бус с нелегални мигранти край София.

Тодоров обясни и защо е подал оставка след този случай, която не беше приета от президента Румен Радев.

"Това беше мой морален акт, акт на отговорност от моя страна. Исках да покажа, че наистина има проблем и всеки органи и институции трябва да се заемат с решаването му”, каза Тодоров.

Проблемът е комплексен, като се започне с промени на Наказателния кодекс”, продължи той.

Тодоров също иска по-сурови наказания. „Внесохме предложение в НС за промяна. Безкрайно малко наказания има на фона на образуваните досъдебни производства”, каза главният секретар на МВР.

(Всъщност на фона на хиляди досъдебни производства, които образува прокуратурата, огромният процент завършват със споразумение между прокурора и трафикантите или в най-"тежкия" случай: с пробация или условна присъда - бел. ред.)

Тодоров каза още, че за полицията са закупени и раздадени ленти с шипове, а служителите се обучават как да ги ползват.