ЕС и НАТО дават старт на съвместна работна група за устойчива ключова инфраструктура.

Това обяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя говори преди началото на заседанието на Колегиума на комисарите. В него участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Експерти от двете организации ще работят заедно за идентифициране на главните заплахи за ключовата инфраструктура, търсене на стратегическите уязвимости, разработването на основни принципи за подобряване на устойчивостта, предлагането на мерки за смекчаване на отрицателния ефект и предприемането на съответните действия.

В началото работната група ще обхваща 4 сектора - транспорта, енергетиката, цифровата сфера и Космоса. Заключенията на експертите ще бъдат докладвани на страните членки на ЕС и НАТО, както и на съюзниците. Става дума за споделяне на информация, добрите практики, ранното предупреждение и споделения опит, изтъкна Фон дер Лайен.

Всичко това се прави в контекста на войната в Украйна. Председателят на ЕК припомни, че днес е 322-ият ден от руската агресия. Тя значително увеличи заплахите срещу ЕС и НАТО.

Вчера двете организации подписаха третата си съвместна декларация за сътрудничество. Това стана в централата на пакта в Брюксел.

Йенс Столтенберг приветства обявените от САЩ, Германия и Франция предстоящи доставки за Украйна на бойни машини на пехотата (БМП) и леки танкове.