Вече съвсем официално: неизменният столичен кмет Йорданка Фандъкова няма да се кандидатира за нов мандат на местните избори наесен.

Това обяви самата Фандъкова пред Нова тв.

"Това е мое решение - взето отдавна. Много хора знаеха за него. Вече е време да бъде обявено пред всички", заяви тя.

Още в края на миналата година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че сменя трима от дългогодишните градоначалници на партията - по-точно в София, Бургас и Пловдив. Фандъкова не трябваше да е кандидат и през 2019 г., но в последния момент бе убедена да се впусне в надпреварата, която спечели след балотаж (с Мая Манолова).

Освен Йорданка Фандъкова в София, Борисов планира смяна и на Здравко Димитров в Пловдив и Димитър Николов в Бургас.

Че ГЕРБ ще търси нов кандидат за столицата отдавна е ясно. Последният мандат на "Зико", както наричат пловдивския кмет, също бе предизвестен. Изненадата бе само градоначалникът на Бургас, чиито индивидуални резултати на местните избори винаги са били повече от задоволителни.

Засега ГЕРБ няма титуляр за София. Спряга се името на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, както и на зам.-кмета Мирослав Боршош. На въпрос дали вече има определен кандидат-кмет от ГЕРБ, който да се включи в кметската надпревара за столицата, Фандъкова днес отговори, че "има спекулации", но тя все още не е запозната с официално оповестени и издигнати кандидати от някоя партия. 

За Бургас се спряга името на депутата Жечо Станков.

В Пловдив пък Здравко Димитров също отиде на балотаж - със Славчо Атанасов. Също публична тайна - силният човек в Града под тепетата всъщност е бившият кмет Иван Тотев, като източници на Клуб Z твърдят, че на практика Тотев ще определи кой ще е следващият кандидат на партията. Спрягат се имената на приближените му - кметът на район "Тракия" Костадин Димитров, този на район "Централен" Георги Стаменов, както и зам.-кметът Георги Титюков

Иначе, сигнали за бъдещите рокади в София и Бургас Борисов даде още през 2021 г., когато Фандъкова и Николов бяха сменени като заместник-председатели на партията. Тогава лидерът обяви, че те трябвало да се фокусират върху кметската си работа, че ще продължат да работят за партията, че в никакъв случай не свалял доверието си от тях, но и че резултатите в двете области от местния вот били незадоволителни.