Столичната кметица Йорданка Фандъкова за пореден път се оказа под обстрел от няколко страни за провала с пренареждането на емблематичните жълти павета в центъра на София.

Вчера в ефира на бТВ "огън откри" служебният регионален министър Иван Шишков. Той отбеляза, че за месец и половина не е получен отговор от Столичната община защо се бави ремонтът и къде е проблемът - в проекта, в строителството, или някъде другаде. Служебният министър отправи и покана към Фандъкова да направят заедно инспекция на паветата.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев отвърна, като първо припомни, че Шишков бе отстранен като главен архитект на район "Триадица" след смъртта на дете от незаконно поставен кабел в преместваем обект. И натърти, че всички тези обекти са допуснати именно от Шишков. А за паветата отбеляза:

"Съвсем удобно, в седмицата, в която арх. Шишков беше ежедневно критикуван за липсващата поддръжка на републиканските пътища, той реши да направи проверка на разместените жълти павета. Причината – не бил разбрал дали проблемът е в строителя или в проекта. Проблемът на жълтите павета, на неподдържаните магистрали и на незаконните кабели-убийци е в некадърниците, които не си вършат работата, г-н министър."

На тази реплика пък реагира гражданската организация "Спаси София", която сега се трансформира в партия начело с независимия общински съветник Борис Бонев. Оттам цитират репликата за "некадърниците" на Георгиев и отбелязват, че той е член на партията, управляваща София вече 17 години.

"Явно му се иска да забрави и че:

Те направиха търга и избраха строителната фирма.

Те подписаха договора и избраха надзора, който явно го няма.

Те не глобяват фирмата.

Те носят цялата отговорност, колкото и да бягат от нея!"

Днес сутринта пред парламента, редом до Фандъкова, Шишков бе много по-умерен - и заяви, че трябва всички институции да работят заедно за завършване на ремонта.

"Това, че в момента от Столичната община правят изследвания и анализ на технологията е изключително добре. Не се върви на принципа „проба-грешка“, а се прави анализ. Аз мога да кажа, че днес съм доволен от това, което чух. В първия момент, в който е готов тестовият участък, ще отидем да видим пробата на паветата", коментира служебният министър.

Кметицата пък отбеляза:

"Жълтите павета бяха наредени безобразно и трябва да бъдат пренаредени. Аз казах това в самото начало. Те не просто са символ на София, те са знакът на София и аз лично няма да допусна повече експерименти.“

Всъщност в самото начало Фандъкова твърдеше, че всякакви критики срещу нареждането на паветата са "манипулации". След твърденията, че работник е счупил паве (със статут на културна ценност), кметицата първоначално отрече това да се е случило. Призна проблем едва когато се появиха недвусмислени кадри, показващи унищожаването на павето, след което наложи 100 000 лева глоба на фирмата-изпълнител ("Трейс Груп Холд"), която обаче получава над 15,7 млн. лв. за цялостния ремонт на тази част от центъра. 

От "Трейс" признаха, че нямат идея как точно да пренаредят жълтите павета. Днес Фандъкова разясни още, че сега ще се тества нов метод на редене на площадката, на която се съхраняват паветата. И покани Шишков да огледат тестовата площадка, а служебният министър с готовност прие.

Освен видимо вече укротения Шишков обаче на днешната "проверка" дойде и независимият общински съветник Борис Бонев. Той се опита първо да подари на Фандъкова "Наръчник на павьора". 

"Нека ви кажа нещо!", помоли кметицата.

"Кажете!"

"Нека ви кажа, защото искате да ставате кмет - кметът не е..."

Тук обаче Бонев я прекъсна и останалата част от репликата на Фандъкова не се чу. Той за пореден път настоя, че иска "София да се управлява добре". А тя се обърна и си тръгна.

В последната седмица Бонев е остро критикуван от столичани заради своята подкрепа за новите билети и карти в градския транспорт на София и задължителната валидация.

Сблъсъци с Фандъкова и ГЕРБ сред подобни критики са честа практика на общинския съветник, който още от първото заседание на настоящия СОС през 2019 г. бе критикуван, че дискретно подкрепя управляващите.

Тогавашният кандидат-председател на СОС Елен Герджиков бе избран с един глас повече от тези на управляващите в анонимен вот - глас, който най-вероятно е дошъл от Бонев. Независимият общинар обаче отказа да потвърди дали е гласувал в подкрепа на ГЕРБ, обяви, че това няма значение, и че няма шанс да я подкрепя в СОС.