719 граждани учредиха днес партия "Спаси София" в столицата. Амбициите на гражданската организация бяха обявени още през ноември, а това е втората стъпка към участие в предстоящите тази година местни избори, след като инициати остава само регистрацията на партията в съда.

Лидерът на организацията и независим общински съветник Борис Бонев обяви плановете за предстоящия местен вот в края на тази година - а именно, победа още на първи тур на кметските избори в София, мнозинство в Столичния общински съвет, и:

"Още на първия ден да покажем, че София може да се управлява различно."

Бонев обяви, че "Спаси София" вече преговаря с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за общо явяване на вота. Но има и условие:

"Важно е никой да не си помисля от потенциалните ни партньори за колаборация с ГЕРБ на национално ниво. За нас това е условие, което, ако не се изпълни, ние няма да влизаме в подобен род разговори, за да не изпаднем в ситуация, в която нуждите от реформи за София падат жертва на политиката на национално ниво", заяви той пред БНТ след събранието.

В речта си на финала Бонев подчерта, че са необходими непопулярни реформи в столицата, които няма да бъдат харесани от всички.

"Поне за кратко общественият интерес ще трябва да доминира. Ще се наложи и шокова терапия, и ви моля за разбиране, търпение и доверие", заяви той.

Макар първата цел на партията да е само местния вот в столицата, тя ще се опитва да разпространи своя опит и в цялата страна.

"Ще направим всичко възможно да подкрепяме автентични граждански движение и в други градове в България, да им даваме платформа, да им даваме глас и да ги подкрепяме, за да печелят своите битки и изборите в своите общини. Защото няма как да спасим София, без да спасим и България", заключи той.