Няма особено големи шансове БСП да състави редовно правителство с третия мандат и да отговори на ключовите пред България предизвикателства. Тезата разви Надежда Йорданова от “Демократична България” преди да стане ясно, че президентът Румен Радев връчва третия мандат на БСП.

В отговор на журналистически въпрос бившият министър на правосъдието заяви, че органите на трите партии ще решат как да процедират при мандат за социалистите.

"С БСП имаме много сериозни различия по отношение на войната в Украйна и мерките, необходими за ограничаване на руското влияние в България. Едва ли бихме подкрепили управление с техен мандат", заяви народният представител.

Йорданова подчерта още, че ново отлагане на реформите, нужни за присъединяването на България към Шенген и Еврозоната, както и за усвояване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, може да се окаже фатално.

"Шенген е от изключително значение за довършване на интеграцията на България. Без дълбока реформа на прокуратурата и без отчетност на главния прокурор, няма как да се присъединим. Реформите трябва да се случат сега, защото вече сме натрупали сериозно забавяне", предупреди Йорданова.

Според нея за България е особено важно да бъде част от клуба на онези държави-членки, които взимат най-значимите икономически решения в Европа.

Днес Румен Радев избра социалистите за четвърти пореден път - за връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Това ще стане утре, а анонсът дойде по обяд от прессекретариата на държавния глава - буквално часове преди самото връчване на мандата. Какви са мотивите на държавния глава, навярно ще чуем утре.