Пак БСП.

Румен Радев избра социалистите за четвърти пореден път - за връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Това ще стане утре, а анонсът дойде по обяд от прессекретариата на държавния глава - буквално часове преди самото връчване на мандата. Какви са мотивите на държавния глава, навярно ще чуем утре.

Таймингът

Дните преди връчването на третия мандат бяха предшествани от множество политически изказвания, при които и БСП, и "Демократична България", и ДПС, и "Български възход" даваха заявка, че са готови да го вземат и положат максимални усилия да го реализират. Но като формацията с единствен шанс за успех бе посочена ДБ.

Най-гласовити в коментарите си бяха от ГЕРБ. Лидерът Бойко Борисов, както и различни представители на партията, многократно заявиха, че биха предпочели ДБ да го получи и биха я подкрепили. От "Продължаваме промяната" също заявиха подкрепа за парньора си ДБ, с която съвместно имаха намерение да предложат правителство на малцинството. Разбира се, и ПП, и ГЕРБ поставиха условия - на практика "да не се докосват" една до друга.

Вчера пък Борисов заговори за друг вариант - мандат на ДБ, подкрепен от неговата партия, ДПС, "Български възход", като изключи: врагът "Промяната", социалистите, с които ГЕРБ има решение на конгрес за некоалиране и "Възраждане" (която още в самото начало се самоизключи от всякаква подкрепа за когото и да е било).

На практика от ДБ посочиха следната формула: пет приоритета на масата, сред които Шенген, еврозоната и конституционната реформа; технически кабинет, като лидерите остават в парламента; хоризонт - около година и половина, а парламентът ще продължи да е място, в което се формират мнозинства по интереси.

И докато от ГЕРБ посочваха ДБ като най-желан партньор, гръмна скандалът Nexo. Прокуратурата обяви обиски по случай, по който службите на различни държави работят по повече от година. Пак от обвинението и от някои близки медии замесиха ПП и ДБ в криптоаферата, а конкретно ДБ - заради получени пет дарения от физически лица, служители в Nexo, от по 20 000 лева. Това Христо Иванов коментира като опит за "спасяването на редник Гешев" - таймингът на задействане на българското обвинение съвпадал съмнително добре с измененията в НПК, които са на дневния ред на депутатите и с които се въвежда ефективен контрол за разследване на главния прокурор. С други думи - Иванов посочи, че има опит за дискредитиране на ДБ, за да не получи мандата.

Подскок

Така още в петък в кулоарите на парламента се понесе слух - че мандатът пак отива при парламентарната група на БСП. За това помогна и изявлението на вицепрезидента Илияна Йотова от малко по-рано - че вероятно Радев ще се спре на онази формация, която най-много се приближава до политиките на служебното му правителство. 

Социалистите, ръководени от Корнелия Нинова обаче всячески се опитват да се разграничат от служебното правителство и от креатурата си Румен Радев изобщо. Атакуваха го и за това, че не е наложил вето на военната помощ за Украйна, въпреки че Радев не желае България да помага на Украйна и определи като "войнолюбци" ДБ и мнозинството в парламента, което я подкрепи. 

В същото време БСП и президентът са на противоположни позиции по отношение на военните разходи. Радев настоява за изтребителите и за реализирането на цялостната инвестиционна програма за 6 милиарда лева, което социалистите не подкрепят. Но пък ДБ подкрепи. 

Досега социалистите неизменно получаваха третия мандат - общо три пъти досега. Това винаги бе определяно като намигване на Радев към червените избиратели, но и като опит за дискредитиране на Нинова, чиято оставка се иска от вътрешната опозиция, но тя не може да я вземе заради окопаването й в структурите на партията. В тази посока са и назначенията на президента на социалисти опозиционери на лидерката в служебните си правителства.

Разбира се, от левицата също обявиха, че ще направят всичко възможно за реализирането на кабинет. Но... Борисов вече обяви, че няма да подкрепи партията. Тя стана неприемлив партньор и за ПП, и за ДБ - и заради позицията й за Украйна, и заради измененията в Изборния кодекс, с които прокара хартиената бюлетина като масов способ за гласуване и унищожи машинния вот - с подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

Премиерът

"Български възход". Дълго време за формацията и за лидера й Стефан Янев се говореше като за далечна от Радев, въпреки че Янев бе негов премиер в две служебни правителства, а преди това секретар по сигурността и отбраната на държавния глава. Анализатори коментираха, че президентът ще направи всичко възможно, за да не легитимира и партията на Янев, както направи с ПП, която после бързо се еманципира, като даде на нея третия мандат. Което и стана.

БВ обаче също така се считаше за единственият "неопетнен" от червени линии потенциален мандатоносител, като още в изборната нощ Янев заяви, че е готов да разговаря с всички. Формацията участва в НС в различни мнозинства, гласувайки, най-общо, според това "накъде духа вятърът".

Има време

Според конституцията третият мандат се връчва на парламентарна група - т.е. в понеделник на "Дондуков" 2 ще го вземе нейният председател Нинова, а не както е в предходните два мандата - кандидат за министър-председател. Следва социалистите да определят такъв, като основният закон не посочва срок, в който това трябва да се случи, което дава възможност за разтегляне във времето. Тълкувателното решение на КС от 1992 г. все пак насочва, че срокът не може да е неразумно дълъг, а след излъчване на кандидат-премиер (ако изобщо се стигне до това), то той вече има седмица за реализирането на мандата.

Ако социалистите пак се провалят в опита си, към каквото сочи парламентарната аритметика, Радев разпуска парламента, назначава поредно служебно правителство и определя дата за насрочване на изборите.