В лаборатории в Бостън стари, слепи мишки връщат зрението си, мозъкът им става по-умен и млад, появява се по-здрава тъкан на мускулите и бъбреците им. От другата страна млади мишки се състаряват преждевременно, с разрушителни резултати за почти всяка тъкан в телата им.

Експериментите показват, че остаряването е обратим процес, който може да се направлява напред или назад по желание, казва пред Си Ен Ен експертът по антиейджинг Дейвид Синклер, професор по генетика от института "Блаватник" на Харвардското училище по медицина и един от директорите на центъра "Пол Ф. Глен" за биология на стареенето. 

Нашите тела държат бекъп копие на нашата младост, което може да бъде потикнато към регенерация, твърди Синклер, старши автор в нова статия, която описва резултатите, до които са достигнали в неговата лаборатория, както и на международни учени.

Комбинираните експерименти, представени в материала, публикуван в сп. Cell преди дни, поставят под въпрос научната убеденост, че остаряването е резултат от генетични мутации, които отслабват нашата ДНК като създават депо за повредени клетъчни тъкани, което води до влошаване, болести, смърт.

"Не е повредата, която ни кара да остаряваме", твърди ученият. "Смятаме, че това е загубата на информация - загубата на способността на клетката да разчете оригиналната ДНК, така че забравя как да функционира - по същия начин, по който стар компютър може да произведе повреден софтуер. Наричам това "информационна теория на остаряването".

ДНК може да бъде разглеждано като хардуера на човешкото тяло, а епигеномът е софтуерът. Епигеномите са протеини и химикали, които са като точици върху всеки ген, които чакат да кажат на гена "какво да прави, къде да го прави и кога", според Националния институт по изследване на човешкия геном.

Епигеномът буквално включва и изключва гените. Този процес се влияе от замърсяването, отровите в околната среда, човешкото поведение като пушене, хроничната липса на сън и др. И точно като компютър клетъчният процес повече буксува, колкото повече клетки са счупени или повредени, обяснява Синклер.

"Клетката се паникьосва, протеините, които нормално контролират гените се разсейват, тъй като трябва да отидат и да поправят ДНК", добавя той. "След това не всички намират обратния път да се върнат там, откъдето са започнали. Така че в течение на времето става като пинг-понг игра, като накрая всички топки се оказват на пода", продължава ученият с образните обяснение.

С други думи клетъчните части губят пътя към дома, точно като човек с Алцхаймер.

"Впечатляващото откритие е, че има бекъп копие на софтуера в тялото, което може да задействаме", твърди той. "Ние показваме как софтуерът се разваля и как може отново да накараме системата да работи, така че да се възстанови способността на клетката да разчита генома правилно отново, точно така, както когато сме били млади", добавя.

Няма значение дали тялото е на 50 или на 75 години. Веднъж когато е започнат този процес, то ще си припомни как да се регенерира и да бъде отново младо, дори и вече да сме стари и болни. Какъв е този софтуер, все още не знаем. На нивото, до което сме стигнали, сме наясно само, че може да предизвикаме подобен обрат, твърди Синклер.

Това търсене започва още в края на следването му като част от екип от Масачузетския институт по технологии, който изследва процесите на стареене на маята (Дрождите Saccharomyces cerevisiae, които правят маята за хляб и бира, са най-добре проучените клетки в съвременната биология. Те са сред най-предпочитания моделен обект за изследване на всички важни функции в живия организъм. Тези дрожди са златен модел за изследване на процесите на клетъчно стареене - бел. ред.). По-късно той започва експерименти, с които се опитва да предизвика рязко остаряване на мишки без да им причини мутации или рак.

"Започнахме да се опитваме да създадем тази мишка, когато бях на 39 години. Сега съм на 53 г. и все така продължаваме да я изучаваме. Ако теорията за информацията при остаряването беше грешна, тогава щяхме да имаме или мъртва мишка, нормална мишка, остаряла мишка, или мишка, която имаше рак. Получихме състарена мишка."

С помощта на други учени Синклер и екипът му в Харвард успяват да състарят тъкани в очите, мозъка, мускулите, кожата и бъбреците на мишките. Техните мишки на една година са състарени до двегодишни.

Следващата стъпка е обратният процес - подмладяване на мишките.

Милиони долари се изливат в изследвания за спиране на стареенето, като се търсят и предлагат най-различни начини да се върне обратно времето.

В своята лаборатория Синклер и неговият екип твърдят, че много пъти са препрограмирали клетките на мишките, като са показали, че остаряването може да бъде преобърнато повече от един път. Сега той изследва това при примати. Но ще минат доста десетилетия преди каквото и да е клинично изследване да започне върху хора.

В това време обаче учените изтъкват нещо важно - както вредните фактори могат да повредят епигенома, правилното поведение може да помогне за неговото поправяне.

"Знаем, че това вероятно е истина, защото хората, които са живели здравословно, имат по-малка биологична възраст от онези, които са действали по обратния начин", посочва ученият.

Какво съветва той?

Яжте основно растения, хранете се по-рядко, спете достатъчно, не се ядосвайте за незначителни неща, намерете си добра социална среда, три пъти седмично правете упражнения по 10 минути, за да поддържате мускулната си маса.

"Всеки ден има значение и се брои - това е посланието. Има значение как живеете живота си дори когато сте в тийнейджърска възраст или на 20 години и това оказва влияние десетилетия по-късно, защото часовникът тиктака всеки ден", предупреждава ученият.