Грипна епидемия вече е обявена и в област Стара Загора. Информацията дойде в понеделник от Министерството на здравеопазването.

Решението идва като резултат от повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на областта. Временните противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 17 до 23 януари. Учебният процес ще бъде преустановен, считано от 18 януари.

Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, вече са три: Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари).

Какво включват временните противоепидемични мерки:

- спират плановите консултации на бременни жени и деца, на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации

- временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения 

- прави се всеки ден филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели от персонала

- преустановен е учебният процес

- в лечебните заведения трябва да има засилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски, дезинфекция.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективни както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.