Общо 600 000 лева обезщетение искат семействата на разменените бебета. Това съобщава тази вечер бТВ, цитирайки адвокатите им.

Предложенията им за доброволно решаване на спора ще бъдат внесени в лечебното заведение.

Оказва се, че по 300 000 лева ще претендират двете семейства на разменените бебета. Сумата е за причинени неимуществени вреди и според юристите тя няма да е само за родителите на децата, а и за близкия им семеен кръг. След като внесат исковете си в болницата, те ще трябва да се обсъждат и гласуват от Столичния общински съвет, който е принципал на "Шейново".

Ако цялата сума не бъде одобрена доброволно, предстои съдебна битка.

Според бТВ разговорите между адвокатите на двете семейства и юристите в болницата са започнали още на 3 януари – 10 дни преди бебетата да бъдат разменени "наобратно".

“Tогава, както и сега, претенцията, след като я обсъдих обстойно с моите доверители, погледнах кръга засегнати лица, анализирах всичко това и смятам, че една сума от 300 000 лева би била справедлива в този вариант”, коментира адвокат Стоян Стойков.

„В момента се изготвя едно споразумение - предложение до болницата и до общинския съвет. Предлагаме да бъде заплатена сума, която да обезщети претърпените вреди“, каза и адвокат Тодор Мангъров.

Едната майка – Севда Михайлова, иска част от парите да отидат при нейни близки.

"За Севда да бъдат около 200 000 лева и вече остатъкът да бъде разпределен поравно между майка ѝ и дъщеря ѝ“, уточни довереникът на семейството.

Според родителите на другото бебе обезщетението трябва да е не само за тях, но и голямата му сестричка, която ходи на детска градина и дядо му.

От болница "Шейното" заявили пред медията, че ще коментират претенциите към лечебното заведение, след като бъдат внесени официално при тях. Засега Столичната община, чиято дефакто е болницата, също запазва мълчание.