"Едва ли не се създаде усещане, че тази формална грешка на хартия може да бъде преодоляна сравнително лесно, бързо, безболезнено и за ден-два тези деца са де върнат при биологичните си родители.

От правна гледна точка проблемът не е толкова еднопластов."

Това коментира пред БНР в четвъртък по казуса с двете разменени в болница "Шейново" бебета д-р Мария Петрова, адвокат и специалист по медицинско право. 

Според нея "тези процедури ще отнемат значително повече време, отколкото на семействата, болницата и обществото им се иска".

"Нещата могат да се усложнят, ако едно от семействата се противопостави", предупреди Петрова.

Майката на едно разменените бебета към момента обясни, че не е готова да даде детето, което отглежда и иска нови ДНК изследвания.

Правното разрешаване на казуса няма да стане просто защото някой е инициирал досъдебно производство, обясни още адвокатката.

По думите ѝ извън моралния аспект, от правна гледна точка имаме сериозен проблем, защото "една такава размяна, една такава грешка може да доведе до много правни последици".

По публични данни имаме две деца с разменени майки, но трябва да се уточни дали тези деца са били припознати, дали майките са в брак и автоматично съпрузите са записани като бащи. ДНК тестовете не са абсолютното и еднозначно решение на казуса. Логично е през това време децата да останат в семействата, в които са изписани от болницата, смята тя.

"Няма да е в най-добър интерес на децата те да бъдат дадени в институция. Това ще е допълнителен стрес както за самите бебета, така и за родилките, техните майки."

Единствено майчиният инстинкт, фактът, че децата са от различен етнос и визуално няма прилика с родителите са били предпоставка да се открие такъв огромен пропуск, посочи Мария Петрова, според която е налице "тотална липса на организация и контрол".

Адвокатката коментира и въпроса дали засегнатите страни могат да търсят обезщетение.

"Безспорно. Категорично майките, бащите, всички близки до новородените, които търпят неимуществени вреди, могат да търсят гражданска отговорност и да получат обезщетение. Подобни прецеденти са се случвали в световен мащаб, включително в държави, които претендират да имат добро здравеопазване. Болница "Шейново" може да бъде осъдена за това, което се е случило", обясни тя.