"Президентът връчва третия мандат" се превърна в сюжет за гоблен".

Така председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров определи събитията от неделя до днес, когато Румен Радев все пак се спря за четвърти път на социалистите - да опитат да съставят правителство. За Гюров вероятността това да се случи обаче е минимална. 

"Завоят на БСП е много ясен - от коалиция с "Демократична България" и ПП и едно кризисно управление до гласуването на председател на Народното събрание и коалицията за гласуването на Изборния кодекс - ГЕРБ, ДПС и БСП. Завоят и промяната от позицията от партия на промяната в партия на статуквото беше завършен в 48-ото НС", посочи Гюров пред БНТ.

По думите му, сега БСП трябва да каже дали е променила отношението си по някои от нашите приоритети в декларацията, която бяхме подготвили за третия мандат. Най-важните теми са съдебната реформа и Изборният кодекс.

Гюров разкритикува и "мотивите" на Радев, по-точно предварителното обявление на вицепрезидента Илияна Йотова, че мандатът ще отиде при онази партия, която следва политиките на служебния кабинет.

"Каква е тази политика, която се провежда от служебно правителство, защото по конституция задачата му е да проведе честни избори, а не политики. А може би е скрита възможност служебното правителство да проведе такива?", попита Гюров. И допълни: "Това не е в правомощията на служебно правителство - да подписва дългогодишни договори, да се занимава с назначения, уволнения."

По думите му министърът на правосъдието Крум Зарков и вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов наистина правят стъпки в посоката в която и от ПП гледат, но "от другата страна имаме министърът на енергетиката, на икономиката и иновациите, които направиха сериозни завои".

От ПП все пак ще отидат на разговор със социалистите, ако бъдат поканени. 

А по случая Nexo председателят на ПГ на партията посочи: "Доста измислено и съшито с бели конци от кафявите медии". Гюров изрази и учудване от активността на българската прокуратура, която две години не може да преведе от испански документите за вилата в Барселона, свързвана с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.