Ако първоначалните разговори за съставяне на редовно правителство покажат, че няма съгласие за такова, то БСП няма да бави мандата, каквато възможност дава конституцията, а ще го върне. Въпреки законите по плана за възстановяване и механизма за търсене на отговорност на главния прокурор, които са на дневния ред на Народното събрание.

Това се разбра днес от думите на депутата от левицата и зам.-председател на партията, Кристиан Вигенин, който бе гост в студиото на БНТ.

Вчера лидерката Корнелия Нинова, след като взе мандата от Румен Радев, обяви, че президентът е поискал от нея да не го връща докато не се приемат всички закони, свързани с приемането ни в Шенген. Неофициално се счита, че сред тях е и правосъдната реформа, част от които са предложените от Министерския съвет изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които мнозинството, оформящо всички без "Продължаваме промяната" и "Демократична България", отложи.

"Ако видим, че има реална перспектива за правителство и за изчистване на въпросите, тогава има смисъл. Ако няма перспектива за правителство, нямаме намерение да бавим процеса" - заяви днес Вигенин.

И в същото време посочи колко важни са законите за ПВУ, които изискват технологично време за гласуване и преправяне.

Както е известно, социалистите са против България да помага на Украйна и против приемане на еврото през 2024 г. - сериозни разделителни линии с ПП и ДБ, а и формално - с ГЕРБ. Според Вигенин обаче сега всичко зависело от подхода:

"Когато видиш, че има съгласие, тогава вече може да се говори по темите по които няма съгласие."

Разделителна линия са и измененията в Изборния кодекс, които БСП, ГЕРБ и ДПС прокараха. В същото време Вигенин зададе въпроса нима от ПП очакват много по-добър резултат след следващи избори, гледайки социологическите проучвания - така, че да имат мнозинство да променят отново кодекса.

"Ако тръгнем отсега да говорим с кого "да" и с кого "не, ще сбъркаме. Но аз лично се надявам на много широка подкрепа", заяви още Вигенин.

Според него това било постижимо, гледайки как работи сега парламентът.

"Ако свалим от дневния ред на партиите перспективата за бързи избори след два месеца, ще бъде по-лесно. Проблемът е, че очакването за скорошни избори, тласка партиите към по-остри позиции", смята Вигенин.